Sveikai paruošta pasta su pomidorų padažu

4:18 pm 09/8/09

Mūsų mažasis vakarinis ritualas retsykiais (kai dienos saulėtos ir šiltos) virsta mano mažuoju pietinių ritualu. Stebėdama saulėtą gyvenimą pro didžiulius langus, mėgaujuosi šviežių prieskonių kvapu (mėgstu juos pasidėti ant stalo vietoje įprastų gėlyčių) ir skaniais pietumis. Grįžusi iš mažo pasivaikščiojimo saulėtame parke, šįkart jaučiausi itin pakylėta.

Einant rudenėjančiomis gatvėmis, mane apniko milijonai prisiminimų. Ir visi jie iš prabėgusių metų rudens pradžių. Apie tai, kaip pirmą kartą važiavau į paskaitas (tada dar studijavau fotografiją) ir viskas atrodė nauja, nepatirta, baisu. Arba kaip drebėdama iš jaudulio ir laimės autobusu keliavau į savo pirmąjį darbą. O pažvelgus į parduotuvių vitrinas, prisiminiau paauglystę. Kaip aš laukdavau rudens vakarų, kai retsykiais išeidavome į miestą suvalgyti varškės spurgų mūsų pamėgtoje cukrainėje, arba žvilgčiojau į sutemusias gatves, kurias apšvietė tik šurmuliuojančių parduotuvių virtinos. O tada, tarsi filme „Breakfast at Tiffanys“, kartais sustodavau ties vitrinomis ir spoksodavau, kol pabosdavo. Keistas buvo ruduo.

Šįkart iš rudens bandysiu išpešti viską, kas įmanoma: paskutinę saulę ir šiltas dienas, gelsvai rausvus parkus, kuriuose dar yra šiek tiek žalumos, greitai temstančius romantiškus vakarus, sausainių kepimą lietui lyjant, vakarinės arbatos tradiciją ir filmų žiūrėjimą šeštadieniais. Šiandien ruduo buvo dar arčiau.

Makaronų receptas gan paprastas, tačiau iš tiesų gardus. Be to, jis puikiai tinka tuomet, kai taupote, tačiau vis tiek norite palepinti save skania vakariene (pietumis). Aš naudoju sūrių karalių parmezaną Reggiano, tačiau tiktų ir lietuviškas „Džiugas“. Kita vertus, aš labiau mėgstu Reggiano nei „Džiugą“. Nors šis ir brangesnis, 200 g gabalo užtenka daugiau nei savaitei. Pradžioje galite nusipirkti ir 100 g sūrio, jei nesate tikri ar daug su juo gaminsite. Dažniausiai prekybos centruose jau būna supakuoti sūriai įv. kiekiais (paprastai 200-400 g), todėl prieikite prie sūrių pardavėjos ir paprašykite kad jums atpjautų mažą gabalėlį. Jeigu ši pažiūrės nedraugiškai (man taip yra buvę), nekreipkite dėmesio – šis sūris per daug ypatingas, kad jį vartoti dideliais kiekiais, be to, gurmanai valgo ne daug, bet labai skaniai. Gabalėlis šviežiai tarkuoto parmezano į pastą yra nepaprastai skanu!

Trukmė: 20-25 minutės
Porcijos: dviem romantikams
Energetinė vertė: apie 350 kcal/porcija

Reikia:
• 1 l vandens
• 120 g rotini pastos
• gabalėlio šviežio Parmigiano Reggiano (parmezano sūrio)
• šviežių prieskonių: kelių baziliko ir raudonėlio lapelių
Padažui:
• 250 g trintų pomidorų (galite pasigaminti patys arba pirkti tyrę)
• 1 vidutinio svogūno galvutės
• skiltelės šviežio česnako
• maždaug 50-60 g raudonosios saldžiosios paprikos
• šaukšto su kaupu šalto spaudimo, tyro alyvuogių aliejaus
• šviežiai maltų juodųjų pipirų

1. Užvirinkite vandenį makaronams. Tuo tarpu keptuvėje ant vidutinės ugnies (be riebalų, tefloninėje) paskrudinkite svogūnus, kai šie gerai apskrus ir pradės gardžiai kvepėti, sudėkite susmulkintą papriką. Dar pakepinkite viską maždaug porą minučių. Į užvirusį vandenį sudėkite makaronus.

2. Pakepintus svogūnus su paprika sudėkite į pomidorų tyrę, gerai išmaišykite. Padažą pagardinkite alyvuogių aliejumi ir šviežiai maltais pipirais. Įtarkuokite česnako skiltelę ir išmaišykite. Turbūt pastebėjote, kad niekur nenaudoju druskos. Be to, į daugumą pomidorų padažų dažnai dedamas ir cukrus. Nemėgstu šių dviejų ingredientų. Sūrumą man atstoja pikantiškas česnako skonis, o naminiai, sode užauginti pomidorai būna natūraliai saldūs, todėl nereikia jokių kitų priedų. Net nepastebėjau valgydama, kad patiekalas be cukraus, pažiūrėkite, gal pavyks ir jums. Taip daug sveikiau.

3. Makaronus nusausinkite, sudėkite į gilesnę lėkštę, užpilkite padažu ir greitai išmaišykite. Tada apibarstykite smulkintais baziliko ir raudonėlio lapeliais, užtarkuokite parmezano ir kaipmat patiekite (makaronai greitai atvėsta). Bon Appétit!

 

Powered by Facebook Comments

4 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2009 September 8
    nerĖmėjas permalink

    Labai gražus puslapis, tik būkit gera, pataisykit tą “rEmėją” :)

  2. 2009 September 8
    Brie permalink

    :)) pataisiau, ačiū už pastabą

  3. 2009 September 9
    Živilė permalink

    mmmm, visko turiu, gal darysiu, bet šiaip namai ir taip užgrūsti visokiausiomis sodo gėrybėmis, norisi dar jomis šviežiomis pasimėgauti. Gal tik vėlyvą rudenį grįšiu prie pastos, duonelės.. ;)

Trackbacks & Pingbacks

  1. Žiauriai skani, paprasta pica | Tasty Art

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS