Beprotiškai skanu: vištiena grybų ir grietinėlės padaže

7:51 pm 12/30/09

Nuspręsta – Naujuosius švęsime namuose (greičiausiai). O tai reiškia, kad jau reikia planuoti meniu. Nesiginsiu, jog man tai nepatinka. Seniai jau planavau vakarėlio meniu. Tiesa, šis vakarėlis bus labai mažytis, tiesiog visai miniatiūrinis. Bet ne tame esmė. Esmė tame, kad galėsiu eksperimentuoti, gaminti, kuistis, pirkti. Jau yra šis bei tas planuose: crostini arba brushettas, keptos bulvytės, troškinys ir pikantiški desertai. Beliko tai įgyvendinti ir aprašyti jums.

Labai gailiuosi, kad dieną prieš Naujuosius gaminau šiuos vištienos kepsnelius su pievagrybiais ir grietinėle. Jie dieviški! Tiesa, tai ne mano žodžiai, bet aš jais labai pasitikiu. Man teko paragauti tik grybų versijos. OMG. Skanu. Šiandien reikės sugalvoti ką nors naujo ir tokio pat ar net skanesnio pagaminti Naujųjų vakarienei. Sakiau taip – bus daug daug maisto. Dažniausiai kai būna daug maisto visi zyzia, kad jo nesuvalys, bet vos paragavę, pamiršta ką sakė ir žiū, po 2-3 valandų reikia vėl pildyti maisto stalą…

Šis receptas panašus į Julia Child receptą. Iš pradžių norėjau pagaminti pagal jį, bet reikėtų pirkti daug priedų, tada pagalvojau, kad gaminsiu pagal save ir savo šaldytuvo turinį. Nežinau kaip tobulai gaunasi pagal Julia, bet ir pagal mane gavosi tikrai šauniai, be to labai greitai. Išbandykite, aš tikiuosi, kad jums patiks.

Trukmė: apie 30-45 min.
Porcijos: 3 (nedidelės)

Reikia:
Paukštienai:
• 3 vištienos filė gabalėlių (apie 400-500 g)
• šviežiai maltų juodųjų pipirų
• druskos

Padažui:
• 250 g rudųjų pievagrybių
• 2 nedideli baltieji svogūnai
• 100 ml riebios grietinėlės
• 100 ml gero balto sauso vyno
• 30-35 g tikrojo sviesto
• žiupsnio džiovintų arba šviežių krapų
• žiupsnio džiovintų arba šviežių petražolių
• šviežiai maltų juodųjų pipirų
• žiupsnio druskos
• ciberžolės (padažui nudažyti)

1. Vištienos filė nuplaukite po tekančiu vandeniu ir įtrinkite druska bei juodaisiais pipirais, palikite trumpam. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite gabalėlį sviesto. Susmulkinkite svogūnus ir sudėkite į keptuvę. Apkepkite kokias 3 minutes. Supjaustykite pievagrybius riekėmis. Maždaug per tris kartus (ne iš karto) po truputį dėkite grybus ir apkepkite juos. Kai grybai apkepa, sudėkite kitą grybų porciją (taip grybai geriau iškeps).

2. Vištienos filė iš abiejų pusių apkepkite sausoje arba šlakeliu aliejaus suvilgintoje keptuvėje. Tai truks apie 15-20 minučių, arba dar trumpiau jei ugnis bus kaitri. Galite patikrinti ar vištiena iškepė, ji turėtų būti minkštutė visur. Į grybų masę supilkite vyno ir išmaišykite. Tada supilkite grietinėlę ir maišykite kol ši sutirštės. Įberkite druskos, pipirų, krapų, petražolių ir ciberžolės a la kurkuma (tada padažas bus simpatiškai gelsvas ir atrodys skaniau).

3. Įdėkite vištieną į lėkštę ir apipilkite padažu, padalinkite padažą po lygiai visiems trims kepsniams. Labai skanu patiekti su šviežiomis virtomis bulvytėmis. Aš iš pradžių apverdu kokias 15-20 min., tada apibarstau druska, romzarinu, pipirais, paprika, alyvų aliejumi apšlakstau ir kepu orkaitėje, kol apskrunda, yum! Beje, vištieną vėliau drąsiai galite šildyti toje pačioje keptuvėje su grybais. Ir dar šis tas – jei pastebėsite, kad padažas per greitai sutirštėjo, įpilkite sultinio (grybų tiks) arba dar truputį vyno ir grietinėlės. Skanaus!

Timing: about 30-45 min.
Portions: 3 (small/medium)

Ingredients:

For Chicken:
• 3 chicken fillets (13.5-17 oz)
• freshly grounded pepper
• salt

Mushroom creamy sauce:
• 8.5 oz brown champignons
• 2 small white onions
• 3.4 fl (100 ml) whipping cream
• 3.4 fl (100 ml) good white dry wine
• 1.2 oz  natural butter
• pinch of fresh or dried dills
• pinch of fresh or dried parsley
• freshly grounded pepper
• pinch of salt
• turmeric powder (for better sauce color)

1. Wash chicken fillets and sprinkle with salt and pepper. Heat butter in a pan, chop onions and add to butter. Cook for about 3 minutes. Slice mushrooms and step by step add to pan. Remember not to crowd mushrooms.

2. Bake chicken fillets on a grill or in a pan from both sides. You can use dry pan or grease it with extra virgin olive oil. It will take about 15-20 minutes. If you want to be sure that the meat is rwady – you can check by tasting it, or just cuting in the middle.

3. Pour wine into pan with mushrooms and onions. Mix everything and then pour cream. Start mixing till cream gets thick. Then add pepper, salt, dills, parsley and a bit of tumeric. Your sauce will have a nice warm color.

4. Put chicken in a plate and put on some sauce. You can serve with everything you like. I served with boiled and baked potatoes with skin and spices – yummy :)

 

Powered by Facebook Comments

21 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2009 December 31

    O, čia mėgstamiausiai mano K. vištiena ir pats lengviausias mano būdas ją paruošti. Kai tingiu galvoti arba skubu, būna vištiena su grybais ir grietinėle.

    Apie bruschetta įkišiu trigrašį. Italų k. vienaskaita rašoma bruschetta, o ne brushetta, o daugiskaita – bruschette, ne brushettas ;)

    Gražių jums naujųjų :) Dviese švęsit?

  2. 2009 December 31
    Brie permalink

    Aha, tai ne jautieną 3 valandas troškinti :) Taip taip, žinau, kad “sch” tik pas mane ta viena raidė vis nukrinta, o bruschettas tai čia jau suanglintai, kaip kad būtų bruschettos lietuviškai ;)) Bet, bet kuriuo atveju, pasirodo ten ne bruschettos, o crostini :) O šitą, Naujus, taip, greičiausiai, nebent dar kas nors užsuks (: Ir jums gražių Naujų! :)

  3. 2009 December 31
    girlia permalink

    Esme ta, esme ta.. Ne tame :)
    Puikus receptas. Ne puikiu metu ji paskaiciau tik. NORIU valgyt.

    As siandien ruosiu vistiena prie Cezario salotu. Gal ka patarsi? Nes greiciausiai ji spes atsalt, kol sveciai susirinks ar sugalvos isideti, tad noretusi, kad ir pravesus skani liktu, neapsiveltu aliejum ir pns :)
    Aciu :)

    Smagaus sutikimo!

  4. 2009 December 31
    Julija permalink

    Brie, namuose gamini ant dujinės ar elektrinės viryklės? :)

  5. 2009 December 31
    Brie permalink

    girlia, taip anksti norisi valgyti? aš tai kątik irgi papusryčiavau :) man asmeniškai patinka vištienos filė aptepti garstyčiomis ir medumi, prieš tai druska ir pipirais aptrynus, ir iškepti orkaitėje. Jokių riebalų nenaudoju. Arba tiesiog nusiperku elementariausių vištienos prieskonių, įtrinu jais, dar nuo savęs ką nors pridedu: vėl gi pipirai foreva ir šaunu orkaitėn :) Arba galima tieisog išvirti ir tada priessoniais įtrinti. Išvirsta mėsa net ir atšalusi būna puiki.

    Julija, elektrinę “Electrolux” :))

  6. 2009 December 31

    o aš vis dėl to pasišovusi šiandien 3 valandas jautieną troškinti. baisiai norisi tos “Boeuf Bourguignon “…

  7. 2009 December 31
    Brie permalink

    aš, beje irgi :)) tik ne bourguignon (šakės, koks sunkus žodis). mano paprastutis bus, “pagal užsakymą” :)

  8. 2010 January 2

    Mmm, atrodo pasakiškai. Reikės išmėginti :) Beje, puikus blogas! Įdomūs ir geri receptai. Itin didžiulį susižavėjimą noriu pareikšti Tavo talentui fotografuoti – patiekalų nuotraukos mažų mažiausiai fantastiškos! Sėkmės kūryboje (tiek kulinarijos srityje, tiek gyvenime). Juk savo gyvenimus taip pat kuriame patys :) Linkėjimai!

  9. 2010 January 2
    Brie permalink

    Ačiū labai, Ieva :) Fotografijai talento tikrai neturiu, turiu tik didelį norą padaryti gerai, kruopštumą ir atidumą (retsykiais), na ir visai neblogą techniką :)

  10. 2010 January 3
    armat permalink

    O, panašiai paruošta vištiena yra ir manojo vyro firminis patiekalas :) buvau to išmokyta ir sužavėta kulinariniais gabumais. Tik viskas vyksta truputį paprasčiau – pagrindinis akcentas būna gausus česnako kiekis ir vištiena troškinama kartu su grietinėlė bei grybais. Gaunasi “padažas” makaronams su vištiena jame. Bet skanu, nenusakomai.

  11. 2010 January 3
    Brie permalink

    Aha, puikiai tinka prie makaronų lakštinių, tikrai. O jeigu dar lakštiniai naminiai… :) Česnakas, beje, yra viena iš didžiausių restorano ir kitų maisto vietelių paslaptis – jis gausiai sustiprina skonį.

  12. 2010 January 4

    Na jau, Brigita, nesikuklink :) Talento turi sočiai. Gera technika, aišku, padeda, tačiau svarbiausia, kieno rankose ji atsiduria ir kaip ja naudojamasi. Smalsu: jei ne paslaptis, kokiu fotoaparatu ir objektyvu fotkini?

  13. 2010 January 5
    Brie permalink

    Pats kūnas tai CANON Rebel XT, o optika 100mm macro :)

  14. 2010 January 6

    Aiškuma :) Sėkmės ir toliau kuriant bei fiksuojant įvairiausias grožybes :)

  15. 2010 January 6
    Brie permalink

    Ačiū, Ieva! (sun)

  16. 2010 February 10
    Gintarė permalink

    Šiam vakarui pagaminau vakarienę pagal šį receptą.
    Mmm…. dar kartą Mmm… Fantastiškas skonis, padažui vietoj vyno panaudojau martinį bei Vitanos grybų padažą. Skonis mažų mažiausiai užbūrė.
    Ačiū už puikų receptą. Manau nuo šiol gaminsiu dažniau ;) Tavo puslapis išties įkvepia :)
    Linkiu sėkmės kūryboje (hug)

  17. 2010 February 11
    Brie permalink

    Gintare!!! Labai džiaugiuosi, kad išėjo ir kad atradai kaip paimprovizuoti :)

  18. 2010 February 13
    blandynka permalink

    Gaminau, tikrai skanu!

    Bet va kazkas jau vagia tavo receptus:
    http://receptai.iki.lt/lt/receptai/view/4188

  19. 2010 February 13
    Brie permalink

    :O ačiū labai, kad pranešei. tikrai ne pati dėjau ten…

  20. 2012 March 3
    Nenuovoka permalink

    Ką turi omenyje rašydama “tikra sviestą”? : /

Trackbacks & Pingbacks

  1. Mini ataskaita. « Spicecoat's Blog

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS