Kalėdų karštinė: 101 meduolis

11:43 am 12/15/09

Nežinau kaip jūs, bet aš kraustausi iš proto. Tiesiogine ta žodžio prasme. Viena ranka minkau tešlą. Kita rašau darbus sesijai, kuri užgriuvo šiemet per patį blogiausią metą — prieškalėdinį laikotarpį. Kai laiko stinga taip, kaip saulės Lietuvoje, pradedu pastebėti kiek daug jo atima vien tinklaraščio pildymas. Ką jau kalbėti apie laiškus, į kuriuos pamirštu ar nespėju atrašyti (nepykite). Namus, kurie prašyte prašosi būt sutvarkomi. Ir sausainius, kuriuos prisižadėjau iškepti grupiokams per paskutinį egzaminą.

Kalbant apie sausainius, neseniai man teko išpildyti vieną prašymą. Išbandžiau save kepant ir dekoruojant daug, labai daug sausainių.  Namai dar iki šiandien skęsta sausainių aromate. Aš neišlendu iš prijuostės, o ant stalo matosi glajaus likučiai. Mūsų namai virto tikru sausainių fabriku. Spėju, iki Kalėdų jie tokie ir išliks…

Nes sausainių tai nori visi. O aš noriu miego, daug miego. Ir kitąmet sausainių nekepsiu. Na kodėl, na kodėl, neišsikepiau jų anksčiau, kokį lapkritį… Nors, palaukite, kepiau gi. Bet jų seniai nė kvapo nebeliko. Beja, šitas receptas labai senas ir, turiu pripažinti, labai puikus. Manau daugiau nebekepsiu meduolių pagal jokį kitą receptą. Ir išvis… DAUGIAU JOKIŲ MEDUOLIŲ! Iki sekmadienio. Daugiau jokių meduolių iki kito sekmadienio. Ne, gal iki šio… Ak, ir kaip gali nekepti meduolių… Grįžtu į virtuvę!

kalediniai meduoliai - imbieriniu sausainiu receptas

Kalėdiniai naminiai meduoliai
 
Paruošimo laikas

Kepimo/Virimo laikas

Visa gaminimo trukmė

 

Ir kaip gi be jų?! Šaunus močiutės archyvų receptas.
Porcijos: 35-40 did. sausainių

Reikia:
  • • 100 g natūralaus sviesto
 (82 proc. rieb.)
  • • stiklinė rudojo cukraus
  • • 2 v.š. su kaupu medaus
  • • 3 vid. kiaušiniai
  • • šaukštas klevų sirupo
  • • žiupsnelis druskos
  • • 2 a.š. malto imbiero
  • • 1 a.š. malto cinamono
  • • 1/4 a.š. malto kardamono
  • • 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
  • • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • • apie 400-500 g a.r. kvietinių miltų
  • Glajui:
  • • 200 g cukraus pudros
  • 
• 1 vid. kiaušinio baltymo
  • • nubraukto šaukštelio citrinos rūgšties

Recepto eiga:
  1. Užsiriškite prijuostę ir apsišarvuokite kantrybe (sausainių gamyba yra ne toks jau ir trumpas procesas, reikalaujantis daug meilės ir atidumo).
  2. Prikaistuvyje, ant silpnos ugnies, ištirpinkite sviestą. Nuimkite nuo ugnies. Kol jis dar šiltas, supilkite cukrų ir medų. Maišykite, kol masė taps tolygi. Leiskite atvėsti.
  3. Supilkite atvėsusią masę į dubenį, po vieną įmuškite ir įmaišykite tris kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Įdėkite kokius 5-8 šaukštus miltų, kad tešla truputį sutirštėtų. Sumaišykite visus prieskonius drauge. Įmaišykite klevų sirupą bei prieskonių mišinį.
  4. Po truputį berkite likusius miltus ir maišykite viską. Galiausiai meskite maišymo priemonę lauk ir imkitės minkyti tešlą rankomis. Užminkę tešlą, ją susukite į maistinę plėvelę ir padėkite bent 30 min. į šaldytuvą.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Išspauskite sausainius formele ir dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  6. Sausainius kepkite apie 15 minučių, kol apskrus. Leiskite atvėsti ant grotelių. Tuomet kaipmat sudėkite ir sandariai uždarykite į kokią dėžutę (jei nedekoruosite glajumi). Nes jie greitai sudrėksta ir gali tapti nebe tokie skanūs.
  7. Jei norėsite glazūruoti sausainius, tiesiog sumaišykite cukraus pudrą, citrinos rūgštį ir kiaušinio baltymą. Gerai viską išsukite šakute, kol masė taps vientisa. Dekoruokite mediniu pagaliuku ar švariu teptuku. Palikite išdžiūti ir vėl – nepamirškite sudėti į dėžutę. Skanių ir jaukių švenčių visiems!


Great Christmas cookies (gingerbread men) with white icing recipe

Timing: about 2-3 hours of happy cookies making
Portions: about 35-40 gingerbread men cookies

Ingredients:
• 3.5 oz natural, real butter
• cup of brown sugar
• 2 large tablespoons of honey
• 3 medium eggs
• tablespoon of maple syrup
• pinch of salt
• 2 teaspoons of grinded ginger
• 1 teaspoon of cinnamon
• 1/4 teaspoon of cardamom
• 1/4 teaspoon of cloves
• 1/2 teaspoon of baking powder
• about 3.5-4 cups (15-16 oz) of regular flour

For white icing:
• cup of icing sugar
• 1 medium egg white
• teaspoon of lemon acid

1. So, are you ready? Let’s start it. First, add butter to a saucepan. Constantly stirring with a spoon, cook on a very low heat until it completely melts. Add sugar and honey and stir until everything melts. Remove from the heat and let cool in a room temperature. When its already a bit warm but not hot, beat in eggs one by one. Whisk everything with a wooden fork.

2. Combine flour with baking powder, add few spoons to your pastry to make it thicker. Then add all spices, maple syrup and mix everything. Step by step, add the rest of the flour and then start kneading pastry with your hands. When pastry is not sticky, roll it again and put in a fridge for 20-30 minutes.

3. Preheat oven to 180 C (356 F) degrees. Remove pastry from the fridge, sprinkle flour on your rolling surface. Roll medium thick sheets and cut cookies. Put cookie son a baking sheet, on a tin. Add to oven and bake for 15 minutes. Remove cookies; let them stay in a room temperature. When all cookies are ready, don’t forget to put them in a box; otherwise they will become humid and not so tasty. Enjoy and Happy Holidays!

 

Powered by Facebook Comments

74 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2009 December 15
    Monika permalink

    lyginu dabar šituos su briedžiukais (briedžiukus esu bandžiusi, nerealiai skanūs) recepte esminis skirtumas (be sviesto kiekio) tas, kad briedžiukų tešloj sviestas išsuktas, o čia tirpintas. Kokią įtaką tai turi skoniui ir pačiai kepinio struktūrai?

  2. 2009 December 15
    Brie permalink

    na, briedžiukams dedami tik tryniai ir daug sviesto, todėl jie riebesni ir kiek minkštesni, bei trumpiau išlieka švieži. kai kaitiname cukrų drauge su sviestu, mažosios cukraus granulės ištirpsta ir jų nesimato ant sausainio paviršiaus kai šie iškepa. toks sviesto ir cukraus su medumi pakaitinimas, kiaušinių įmušimai ir tešlos keikis leidžia tešlą lengviau kočioti ir lengviau išspausti sausainius (briedžiukų tešla trupesnė), o tai reiškia, kad galima šaldyti trumpiau, o kartais to išvis net nereikia :) tobulėjimui ribų nėra.

  3. 2009 December 15

    kokie žavūs berniokai, vai vai vai :)

  4. 2009 December 15
    Stela permalink

    Šaunūs meduoliniai žmogiukai!
    Ir aš savaitgalį kepiau meduolines eglutes ;). Receptas labai panašus tik kiaušinių rodos buvo 2, o medaus 200g. Ir tešlą minkiau iš vakaro ir per naktį laikiau šaldytuve.
    O kur tokių gražių pabarstukų radot akutėms ir sagutėms?

  5. 2009 December 15

    Na va super – nes kai repetavausi sausainius Kalėdoms nervino trupanti tešla – dvi blėkas sugebėjau padaryt, o trečią… Subėriau tuos tešlos trupinius, apkepiau, užpyliau kondensuotu, dar pakepiau ir valgėm su kambarioke tokį imbierinį trupininį :) taip sakant racionaliai panaudojau :) Šituos turbūt pabandysiu, jei jau tikrai gerai kočiojasi..

  6. 2009 December 15

    Gražuoliai!! Man vaidenasi ar pernai ŽIAURIAI panašius kepei?

  7. 2009 December 16
    Brie permalink

    Ačiū už komplimentus meduoliams, sausainiai patys dėkoja :)

    Pabarstukų radau prieš metus Thomas Phillips, jei neklystu… Net nepamenu gerai, reikia pasižiūrėti dažnai tokių ir kitokių pan. būna tokiuose buteliukuose :)

    Egle, pernai kepiau briedžiukus. Tik visai neseniai gavau nemažo meduolinio žmogučio formelę. Bet visi meduoliai savotiškai panašūs :)) besides, galbūt jaučiasi mano sausainių dekoravimo ‘braižas’ ;))

  8. 2009 December 16
    Brie permalink

    Indre, va va būtent, buvau čia kažkada pagaminusi irgi labai trapią tešlą, tai susinervinau ir pusę teko išmesti lauk. Šita pavyko tikrai šauni, svarbu nepamiršti įmest šaldytuvan per kepimo ir nekočiojimo pertraukėles :)

  9. 2009 December 16

    Kitą syk nemesk, o įsigyk kondensuoto ir paversk smaližių džiaugsmu ;) ypač prieskoniniai su kondensuotu – kambariokė oi kaip piktai žiūrėjo, kad jais vaišinu kitus, o ne jai palieku :D

  10. 2009 December 16

    Gražuoliai sausainiukai!

  11. 2009 December 16

    Oj kaip miela…kokios grazios sagos! gaila butu suvalgyt tokius:(

  12. 2009 December 16
    Smalsi permalink

    Dėkoju už receptą. Iškylo tik toks kalusimėlis, kuom galima pakeisti klevų sipurą? Nes nerandu jo niekur…

  13. 2009 December 16
    Brie permalink

    Klevų sirupo galima ir nenaudoti išvis, jis truputį suteikia spalvos sausainėliams :)

  14. 2009 December 16
    Smalsi permalink

    Ačiū :) Rytoj bandysiu kepti :)

  15. 2009 December 16
    girlia permalink

    Jau žinau, ką veiksiu savaitgalio metu :)

  16. 2009 December 16
    Saulė permalink

    Brie, ačiū už meduoliukų nuotraukas ir receptą!
    Jie privertė mane šyptelėti…

  17. 2009 December 17

    Gal kas žinote kur yra pirkti pigaus klevų sirupo? Kadangi kiek mačiau kainos gana didelės :( apie 30 litų,tad vienam kartui neapsimoka pirkti.
    O receptuką būtinai išbandysiu :)

  18. 2009 December 17
    Brie permalink

    “Sveikuose produktuose” klevų sirupo seniau radau kažkur už 18 lt, bet dabar pastebėjau, kad pas juos yra naujo, didesnėje pakuotėje uz 24 Lt. Vienam kartu tikrai neapsimoka pirkti ir tikrai nepatarčiau to daryti (bet vienaip ar kitaip klevų sirupas yra dievų maistas ir geriausias blynelių draugas), šiems sausainiams galima vietoje jo naudoti deginto cukraus sirupą, arba jo išvis nenaudoti – tikrai labai niekas nepasikeis. Aš naudojau tiesiog todėl, kad turėjau :)

  19. 2009 December 17
    ieva♥ permalink

    sveikutė ;]
    gal išduotum, iš kur gavai žmogelio formelę, ir kur jų iš viso yra?

  20. 2009 December 17
    Brie permalink

    Iš užsienio, Lietuvoje mačiau “Rimi” bet ne tokį, ten mažiukas buvo ir nelabai dailus…

  21. 2009 December 18
    Aistė permalink

    Labai norisi pasidaryt tokius sausainukus, tik didelis klausimas iškilo, gal žinot kure nusiprkti tokių formelių? visur ieškojau, niekur neradau, įv gyvūnėlių radau, bet sausainžmogio kaip neradau tai neradau, o padryt tokios formos sausainukus tai noooorisi:)

  22. 2009 December 18
    Aistė permalink

    atsiprašau už neapdarirumą, tik dabar pamačiau kad jau buvo toks klausimas:)

  23. 2009 December 18
    Brie permalink

    Aaaai, dar “Prismoje” mačiau žmogelį, bet ten gal angelas buvo, nesuprasi, toks kreivas, bet gal kam patiks :) Ir, jei gerai pamenu, tai neseniai “Iki” varčiau komplektą iš daugybės formelių, tarp kurių lyg ir sausainžmogis buvo…

  24. 2009 December 18

    o o o jeigu jie taip plonai iškočioti, ar išeina tokie SkoniaKvapiniai sausainiokai? su prieskoniais galima pažaisti, bet ar jausmas tas – traškūs traškutėliai?

  25. 2009 December 19

    Super ;) Ačiū Bri už nuostabią idėją draugių kalėdinėms dovanoms: skanu, šilta ir, svarbiausia, pačios daryta ;) Šiandien kepu meduolius!

  26. 2009 December 19
    Brie permalink

    Aha, Jule, šitie buvo tikrai traškūs, bet mes tešlos taip plonai nekočiojome… Tai nežinau kaip gautųsi, todėl bijau ką ir pasakyti. Bet kad tiems iš “Skonis ir kvapas” reikia daugiau prieskonių – faktas :)

    Ella, nėra už ką, gi čia senų seniausia idėja, kurią propaguoju jau keli metai iš eilės (ir ji dar niekada nenuvylė) :) Sėkmės kepant! :)

  27. 2009 December 19
    Monika permalink

    Sausainžmogio formelę mačiau “Kepėjo” parduotuvėj Kaune. Ji dar ten tokia su pribumbasais :) plastikinė, padengta teflonu ir iš karto padaro skylutes sagučių, akis ir šypseną. Tik kad man pinigų pagailo :( 20 Lt, todėl įsitaisiau labai simpatišką briedį iš ten :)

  28. 2009 December 19
    Brie permalink

    Jojo, ten toje parduotuvėje girdėjau gėrybių yra… :) Aš internete pasižiūriu vis, bet gaila dažnai “išparduota” būna, ko noriu :) Savo briedį irgi reikės traukti gal ir kepti, nors jau nebegaliu žiūrėt į sausainius… :))

  29. 2009 December 19
    ieva permalink

    O as vietoj klevu sirupo naudoju toki tamsu sirupa (beveik toki, kaip kai kuriuos receptuose raso “melasos sirupas”), kurio Vilniuje galima isigyti Marks & Spencer ir beveik puse litro kainuoja apie 7 Litus – sausainiams suteikia tamsesne spalva, bet jis labai saldus, todel papildomai cukru reikia deti atsargiai, o sausainiai tamsesni gaunasi. Dar patarimas del per trapios teslos – kadangi as kantrybe nepasizymiu (ir gera zinoti, kad ne as viena:), tai tokiu atveju tiesiog gabala teslos dedu ant kepimo popieriaus (idealu – jei jis baltas ir gerai persimato bei kontrastuoja su tesla), tada ant virsaus dar laksta kepimo popieriaus ir tarp tu dvieju lakstu tesla issikocioja oj oj kaip lengvai. Taip kad sekmes. Zmogelio forma – tarp kitko labai panasia – kai iskepa buna apie 7-8 cm aukscio, pirkau rinkinyje is Maximos. visos kitos formeles beveik nenaudingos, o zmogelis visai nieko. Brie, pamirsau is pradziu pasakyti – pasakiski sausaineliai!!!!:) bandysiu, nes su lydytu sviestu nebandziau, visada tiesiog su trintu. Beje, glajaus, tinkancio sausainiams jau paruosto, bereikalingo tik pasildyti yra Delona parduotuvej, jei kam nesinori namie gaminto glajaus su nekeptais kiausiniais.

  30. 2009 December 19
    Brie permalink

    Ieva, geras patarimas su popieriumi ;o Aš taip dar nebandžiau :) O kurioje “Maximoje”? Ar tik ne Mindaugo? Ten visada visko daugiau būna. O dėl kiaušinio, tai jį su lukštu reikia nuplauti, mat visos bakterijos yra būtent ant lukšto, tad jei nuplauni, nebaisu :)p O, beje, kur ta “Delona” parduotuvė?

  31. 2009 December 19
    klausiu permalink

    Kvailas klausimas, bet man niekaip neiseina normaliai cukraus islydyt – pastoviai prideginu ar dar kazkas ne taip gaunasi…. Va, ir dabar darau siuos sausainius ir ta cukaus -sviesto mase kazkokia tirsta, visai ne skysta, bet jei sildau daugiau tai dega. Ka daryt? Ar cia viskas gerai…?

  32. 2009 December 19
    Brie permalink

    Jinai ir turi būti tiršta, kaip grietinė. Cukrus greitai dega, todėl reikia pirmą ištirpinti sviestą (ant silpnutės ugnies, maišant šaukštu), o tik tada suberti cukrų ir truputį pakaitinti, ne daug – gal kokias porą minučių.

  33. 2009 December 20
    Klausiu permalink

    Dekui, is antro karto pavyko ;). O kur ta kepejo parduotuve kaune, nes as tik vienoj mazoj parduotuvej gavau formeliu uz 50 lt, bet noreciau didesniu ir sausainzmogio :).

  34. 2009 December 20

    Delona yra prie Kalvariju ir Konstitucijos pr. sankryzos, priesais HollidayInn viesbuti.

  35. 2009 December 20

    Pasiguosiu… Pradėjau šiandien tuos sausainius gamint… Ir kas nepasisekė – ogi cukrus su tuo sviestu. Neskubėjau, ant lėtos ugnies, jau mačiau, kad išsilydė, nukaičiau ir palikau atvėsti. O jis rupūžė pasidarė kaip karamelė kietas ir nors per galvą trenk su juo. Na pagalvojau, karamelė tai atitirpt turėtų, dar syk užkaičiau. Bet jau antrą kartą nebevėsinau – lošiau va bank ir sumaišiau su kiaušiniais dar karštą masę, gerai, kad nesutraukė. Nu žodž… Pradėjau dėt kitus produktus, bet karamelės gabalai tarp pirštų stringa – mano mikseris nepajėgė jų sutrupinti. Nežinau, kas čia gausis…. :(

  36. 2009 December 20
    Brie permalink

    Bet tai nesuprantu kaip jums taip, tą cukrų reikia labai labai trumpai kaitinti, jis karamelizuojasi aukštesnėje temperatūroje. Išvis tokiu atveju, gal netgi reikėtų tada nuimti sviestą nuo ugnies ir kol jis dar karštas įmaišyti cukrų ir palikti atvėsti…

    Beje, dar tai labai priklauso ir nuo pačio cukraus bei jo kokybės. “Danssukker” cukrus labai karamelizuojasi, bent jau tas kurį man teko naudoti…

    Einu patikslinti gamybos procesą recepte, kad ir kiti fiasko nepatirtų… :\ Beje, man užpernai irgi taip buvo, kai dar nežinojau, kad čia akimirkos reikalas.

  37. 2009 December 20

    Pusės cukraus gabalais pavirto. Nzn, bandau gelbėt, įdėjau balto cukraus netirpinto, o tuos karamelės luitus išrinkau ir sakiau bandysiu gal dėt į vidurį sausainio kaip kad mačiau gėlytes su karamelės langeliais… Tikiuos pavyks, nes šiaip tai gaila tiek gerų produktų, jei bus nevalgoma

  38. 2009 December 20

    Tai kad tas rudas cukrus netirpo! Ant tos mažos ugnies maišiau maišiau, o jis kaip gabalais taip gabalais…

  39. 2009 December 20
    Brie permalink

    Na ką padarysi, ir su baltu netirpintu turėtų pavykti. O susikaramelizavusį cukrų galima pabandyti ištirpinti karšto vandens vonelėje (ne vandenyje, bet vonelėje, t.y. įstatytoje į karštą vandenį), arba pridėti riešutų ir padaryti griliažą.

  40. 2009 December 20

    Na va jau 3 blėką traukiu. Išėjo tikrai ne tokie kaip tavo – išsipūtė ir primena molinukus :D Bet vistiek visai nieko, valgyt galima ;D saldumo trūksta, bet mano mieliausias yra nepataisomas optimistas ir nusprendė, kad Kalėdoms sausainiai ir neturi būti saldūs :]

  41. 2009 December 20
    Brie permalink

    Jei trūksta saldumo galima glazūruoti šokoladu ;)

  42. 2009 December 20

    Nea – as kadangi 3in1 megstu, tai ji pakankamai saldi. Gaila, kad isvaizda dovanoms netinka :/

  43. 2009 December 20
    Kornelija permalink

    Nuostabūs meduoliai:)) Labai labai ačiū už receptą. na, išvaizda išėjo aišku kiek prastesnė nei tavo, bet skonis viską atperka:)))

  44. 2009 December 21
    Monika permalink

    “Kepėjo” parduotuvė (jei dar nepavėlavau :) ) – Šv.Gertrūdos g. 39, Kaune. TIkiuosi, niekas reklama neapkaltins, jei dar pridėsiu ir el adresą :) – http://www.arevitosiranga.lt

  45. 2009 December 21
    Siga permalink

    De Lona tai cia http://www.delona.lt/
    Bet tas glajus labai greitai stingsta. man, kaip neatmususiai rankeliu kepimuose, tai buvo ziauriai sunku susitvarkyti dekoruojant tuo glajumi. Finale, panardindavau meduoli ir dedavau dziuti, nes ten ishraityti imantrius rastus buvo be shansu.

  46. 2009 December 22
    Brie permalink

    Nu ir prireklamavote čia! Juokauju :) Jei randate ką nors gero, verto dėmesio, let TastyArt know :)

    Džiaugiuos dėl visų kam pavyko meduoliai :) O dėl glajaus, tai taip, jis stingsta greitai, todėl reikia darbuotis mikliai. Aš jau “įvaldžius” techniką, tai greitai susitvarkau :) Per kitas Kalėdas seksis geriau :)

  47. 2009 December 22

    Labai labai skani tešla! Tiesiog tobula, dar neragavau tokių skanių meduolių! Tiesa, aš į tešlą be klevų sirupo įpyliau imbierinios sirupo šaukštą ir įbėriau nemažai tarkuotos apelsinų žievelės ;)

  48. 2009 December 22

    O galima naudoti ir baltą cukrų? Vaje,tiek visko dabar prisiskaičiau jau bijau gaminti.. :D tikiuos man pavyks

  49. 2009 December 22
    ambre permalink

    Labas.Noriu padėkoti už šaunų receptą. Meduoliai gavos tikrai skanūs. Nuo šiol kepsiu tik šiuos, o senuosius receptus trinsiu lauk.:)
    P.s. neturėjau žmogiuko formelės, tad kepiau žvaigždeles, mėnulius, širdeles ir….motociklus.Mažasis ir didysis vyrai patenkinti,o ir baikerius galėsim vaišint, nes tikrai meduoliai skanūs.Pernykščiai buvo tinkami tik ant eglės kabint…
    Gražių ir jaukių švenčių!

  50. 2009 December 22
    Brie permalink

    Kristina, galima, tik sausainiai truputį šviesesni bus :) Nereikia bijoti – galima tą cukrų į jau nuimtą nuo ugnies sviestą įmaišyt, jei tikrai baisu :)

    ambre, na va kaip šaunu! ir Jums jaukių švenčių :)

  51. 2009 December 22

    o dėl meduolių prieskonių,ar jų tik Norfoje galima rasti?
    apknisau visus prieskonius namuose,tokio mišinuko neradau.Gal gali pasakyti kaip atrodo smulkinti/nesmulkinti gvazdinkėliai ir kardamonai? Ir ar galima juos smulkinti kavamalėje?
    Nepyk už gan kvailus klausimus,bet aš valgio gaminime tookia žalia :D

  52. 2009 December 23

    na va man nutiko kaip ir kazkuriai komentatoriai.is sviesto su medum ir cukrum gavosi tikras sh.kazkokie kalnai :((
    nezinau ka dabar daryti,ar jau mano “gaminys” pasmerktas atsidurti siuksledezeje?

  53. 2009 December 23
    Brie permalink

    Kristina, sunku pasakyti, reikėtų pamatyti. Cukraus gabalus galima “išrankioti” ir padaryti griliažą su riešutais (taip jau rašiau). O sausainių masę teks iš naujo daryti. Tą cukrų galima įmaišyt į sviestą kai jis truputį ataušta, nuėmus nuo ugnies, ir gerai gerai ištrinti, mikliai. Tikiuosi pavyks…

  54. 2009 December 23

    whew.viskas jau dauuug geriau. :D
    mano antikinis mixeris nepasišiukšlino ir sumalė tuos muitus.
    tešla gavosi skani,šiaip ne taip ją išmaišiau ir dabar šaldau šaldytuve :)
    jau tikiu ,kad viskas gausis puikiai :D

  55. 2009 December 23

    Na va katik baigiau glazūruoti.Dar kartą padėkosiu už [uikų receptą,meduoliukai gavosi skanūs :) ir iš vis labai džiaugiuos ,kad gavosi :D ačiū ačiū ačiū

  56. 2009 December 24

    O, mažule, skanūs meduoliai buvo, jei čia tie patys, kurie keliavo su electrolux’u, bet baisiai tavęs gaila :(
    Jaukių ir ramių Kūčių. Kad jos šlamštu nebūtų.

  57. 2009 December 26
    Elinga permalink

    Gingerbread !!!!

    Dievinu imbierinius sausainiuuuus. :}
    Pati šeimai Kalėdų proga iškepiau ir gavosi d i e v i š k i. :}}}}}}*

  58. 2010 January 23
    Rimantė. permalink

    Atradau Tavo tinklaraštį, Brigita, ir tikrai negaliu atsidžiaugti. Labai mieli, jaukūs ir širdžiai artimi pamąstymai ir tobuli receptai. O jau nuotraukų gražumas… Sėdžiu ir “varvę seilinu”.
    Norėčiau išsikepti šių gardžių sausainėlių (Ir nesvarbu, kad Kalėdos jau seniai praėjo, ir imbierininiai žmogeliukai turėtų palaukti bent iki vėlyvo rudens. Aš nekalta, kad jie mano mėgstamiausi.),bet iškilo problemėlė – formelės. Apėjau daug prekybos centrų, bet ten formelės tokios keistos, neproporcingos, negražios… Gal galėtum padėti ir išduoti vietelių kur būtų galima rasti kokybiškų ir gražių formelių? Būčiau be galo, be krašto dėkinga. ;}

  59. 2010 January 24
    Brie permalink

    Ne ne, ačiū labai už gražius žodžius, bet čia nėra nieko tobulo :) Tiesą sakant aš galvoju, kad apskritai tobula neegzistuoja ir kad kaskart galima padaryti vis geriau ir geriau :) Bet vis tiek labai miela, jei žodžiai ir vaizdai pasiekia skaitytojus :} Juk toks ir buvo/yra tikslas. O sausainius tai žinoma galima kepti bet kuriuo metų laiku. Tik svarbu neatsivalgyti, nes tada per šventes nebesinorės :) O formelių, deja deja, Lietuvoje gražių tikrai nėra :( Yra tokia parduotuvė Kaune, bet ir ten žmogelio formelės nemačiau… Man geri žmonės iš užsienio jų atsiuntė :)

  60. 2010 November 24
    aušra permalink

    O nieko jei vietoj rudojo cukraus idesiu paprasto?

  61. 2010 November 24
    Brie permalink

    Galima ir paprastą. Tačiau šiem sausainiams naudojamas būtent rudasis, nes jis yra švelnaus karamelizuoto skonio ir suteikia rusvą atspalvį meduoliams :)

  62. 2010 November 29
    Simona permalink

    Vakar kepėm su draugu. Puikiai pavyko! Tik užsižiopsojus dviem šaukštais cukraus daugiau įdėjau, bet nieko jie nesugadino.
    Iš bandytų meduolių receptų šitas man pats pačiausias: sausainiukai gaunasi traškūs, gražūs ir intensyvaus, meduoliško skonio (nors kardamono vokiškame prekybos centre ir nepavyko rasti). Beje, glazūrai neliko laiko, bet jos čia beveik ir nereikia.

  63. 2010 December 5
    Ieva permalink

    Sveika, nuostabiai atrodo jūsų meduoliai. Norėčiau paklausti, ar būtina dėti medaus? Mat pas mus šeimoje ne visi valgo medų, įskaitant ir mane, nepriima organizmas jo. ;)

  64. 2010 December 9
    Kotryna permalink

    Sveika, norejau paklausti ar butina i tesla deti klevu sirupo? Jei taip tai kur jo galima nusipirkti? Aciu :]

  65. 2010 December 11
    Annie permalink

    Sveiki,o as noreciau paklausti kaip isgauti ta spalvota glazura? :)

  66. 2010 December 20
    ruta permalink

    tikrai nebutina deti medaus, jei kas nevalgo, tiesiog tai nebus meduoliai, bus kalediniai sausainiukai su prieskoniais :)

    o klevu sirupo buna rimi, iki, maximos parduotuvese, prie sirupu, bet irgi nebutina deti, jis duoda rudesne spalva ir tiek (beje, brangus visgi…)

    o as parasyt del formeliu norejau, mat daug kas teiraujasi sausainzmogio- iki dabar uzsiveze formeliu, yra vienas rinkinys su sausainzmogiuku, tiesa, nelabai dideliu. ten gal 6 formeles- zvaigzdute, eglute, zmogiukas, besmegenis…. bet jei kam labai norisi butent zmogiuko… :) as toje pacioje iki (fabijoniskiu 2A) tai pirkau mergyciu, ne berniuku formas, ten rinkinys 3 skirtingu dydziu mergyciu – 5,5; 7,5 ir 11,5 cm dydzio. aisku, made in china, bet pati bandziau, issipjauna kas reikia be problemu. tad kam aktualu, dar spesite prisikepti zmogeliuku formos meduoliu ar sausainiu ;)

  67. 2010 December 21
    ignas permalink

    Aš irgi norėčiau sužinoti, ar mūsų Maximose, Iki yra tokiu prieskonių kaip kardamonas, gvazdikėliai, klevų sirupas?.. Dėl pastarojo nelabai abejoju, bet dėl kitų.. Ar apsieinama ar ane?
    Ir, taip, dėl spalvotos glazūros kyla problemų. Kaip ją tokią gražią gauti?? :)

  68. 2010 December 23
    Lina permalink

    PATARIMAS:)

    nedeti i glaju tiek daug citrinos rugsties, nes laaabai rugstu…
    pagal kita recepta i mase itarkavau 1 a.s. apelsino zieveles (galima ir daugiau)- labai skanu:)

  69. 2011 January 29
    ruta permalink

    kardamono, gvazdikeliu, klevu sirupo maximoje tikrai yra, tik prieskoniai nemalti. malto kardamono gal ir buna, negarantuoju, bet as jo pirkau aliejaus parduotuvelese (aliejus.com), o stai maltu gvazdikeliu tik delonoje esu uztikusi….

  70. 2011 December 13
    Saulė permalink

    O šie meduoliai laikomi skardinėje dėžutėje kietėja ar minkštėja? Ir kiek laiko palaikyti jie skaniausi?

  71. 2011 December 13
    Brigita permalink

    Nežinau, aš nelaikiau. Sausai laikomi turėtų kietėti, drėgmėje – minkštėti. Aš tai asmeniškai mėgstu šviežius, nelaikau ilgai :)

  72. 2011 December 20
    klausimelis permalink

    Norejau paklausti ar cukrus isviso daro kazkoki lemiama vaidmeni? jeigu vietoj jo deciau daug daugiau medaus ir jokio cukraus? ;)

  73. 2012 January 3
    Brigita permalink

    nežinau, aš taip negaminau, bet pabandyti galima, manau :)

Trackbacks & Pingbacks

  1. Kalėdų karštinė prasideda: Naminių kūčiukų receptas | Tasty Art Receptai

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS