Indiški citrininiai ryžiai su sezamais

8:00 am 01/17/10

Pastaruoju metu negaliu atsikratyti (ir visiškai nenoriu atsikratyti, priešingai) jausmo, kad aplink vyksta kažkas daugiau. Ir tai galima pajausti labai netikėtai, pavyzdžiui kai ankstyvą sekmadienio rytą nušliauži iki arbatinuko įsipilti verdančio vandens. Arba kai apatiškai 5-tą kartą iš eilės klausaisi nuostabaus Joy Division coverio. O tada žiūri pro silpnai pravertas užuolaidas kaip miega kiemai ir gatvės, prislopinę baimę pabusti iš neišsipildančių sekmadienio sapnų…

Šeštadienį išėjau į lauką, kad įamžinčiau jums neapsakomai gražios žiemos vaizdus ir pasidalinčiau vienu kitu trupiniu. Juk ne tiek daug ir beliko. Vos pusantro mėnesio, o tada įlūš ledai, nuo namų stogų varvės tirpstantis sniegas ir iš po gilaus žiemos miego link saulės stiebsis silpni augalų daigeliai. Viskas yra gražu. Viskuo reikia džiaugtis. Jei dar nespėjote pasidžiaugti žiema, siūlau nieko nelaukti. O jei sušalsite ir išalksite – vos per pusvalandį, grįžę namo, galėsite pagaminti gardžių indiškų ryžių.

Taip paruošti ryžiai kol kas yra mano mėgstamiausi. Pastaruoju metu naudoju tiek daug kumino ir ciberžolės, kad net jaučiu priklausomybę šiems prieskoniams. Todėl šiame patiekale taip pat negalėjau apsieiti be jų. Net negaliu apsakyti kaip gera kai namų virtuvėje verda ir garuoja puodai, kvepia įvairiais prieskoniais ir vyrauja jaukumas.

Trukmė: 30 min.
Porcijos: 2

Reikia:
• 125 g ilgagrūdžių ryžių
• 2-3 v.š. sezamo sėklų
• 2 v.š. citrinos žievelių
• šaukšto tyro alyvų aliejaus
• žiupsnio jūros druskos
• žiupsnio kumino
• žiupsnio imbiero
• šaukšto ciberžolės
• žiupsnelio rudojo cukraus
• sezamų, šviežių petražolių (patiekti, nebūtinai)

Išvirkite ryžius. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvų aliejaus. Jame apkepinkite sezamus ir kuminą. Tada sudėkite ryžius, išmaišykite. Įberkite ciberžolės, imbiero, citrinos žievelių, druskos. Apskrudinkite ryžius keptuvėje. Tada nuimkite nuo ugnies, įberkite cukraus, išmaišykite ir sudėkite į gilius indelius ar lėkštes. Pabarstykite sezamo sėklomis ir petražolėmis, patiekite kaip garnyrą (2 porcijos) arba kaip pagr. patiekalą (1 porcija). Skanaus ir būkit sveiki, gražūs ir sotūs!

Lemon spicy rice with sesame seeds

Timing: 30 min.
Portions: 2

Ingredients:
• 4.3 oz (125 gr) long grain rice
• 2-3 tablespoons of sesame seeds
• 2 tablespoons of lemon peel
• tablespoon of extra virgin olive oil
• pinch of sea salt
• pinch of cumin
• pinch of ginger
• tablespoon of turmeric
• pinch of brown sugar
• more sesame seeds and  fresh parsley (optional)

Boil water and cook rice. Heat oil in pan and cook sesame seeds and cumin. Add rice and mix everything. Add turmeric, ginger, lemon peel, salt. Cook for 3-4 minutes. Remove from the heat and before serving sprinkle with fresh parsley and sesame seeds. Serve warm. You can use it as a garnish (2 portions) and as a main meal (1 portion). Enjoy and be healthy, beautiful and feel comfort :)

 

Powered by Facebook Comments

11 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 January 17

    kokios nuostabios nuotraukos!

  2. 2010 January 17
    Brie permalink

    ačiū! (sun) :)

  3. 2010 January 17
    Andra permalink

    Atrodo be galo gundanciai! butinai siandien pasigaminsiu! aciu uz ideja :)

  4. 2010 January 17

    tikrai, tokia žiema! visai ne kaip už mano lango, šypt.

  5. 2010 January 17

    apserksnije krumai ir sauletieji ryziai! Grazu! ;)
    o pas mumi taip sauleta ir zalia ;)

  6. 2010 January 18

    O kur to kumino rast? Peržvelgiau kažkada maxės prieskonių skyrių, mat reikėjo kitam patiekalui – nė su žiburiu…

  7. 2010 January 18
    Brie permalink

    Kumino galima rasti prieskonių krautuvėlese. Aš tai pirkau “Skonio studijoje”, Vilniuje. Bet pastebėjau, kad dabar yra tokių specializuotų prieskonių salelių prekybos centruose, kuriose parduodami sveriami įvairiausi prieskoniai, gal ten būtų?

  8. 2010 January 19
    Brie permalink

    Dalia, o iš kokio tu pasaulio kampelio? :)

  9. 2010 January 19

    Reiks reiškia į senamiestį traukti – kauniniam akre yra tik skonis ir kvapas ir presto, tai jie manau neturės.

  10. 2010 March 21
    Simona permalink

    vilioja mane sie ryziai :)
    o citrinu zieveles cia dziovintos?

  11. 2011 March 26
    Aistė permalink

    Labai skanu. Ačiū už receptą. Na kadangi aš paprikos mėgėja, tai ir šiame patiekale dar ir ją įmaišiau. ;}

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS