Labai skani naminė pomidorų ir alyvuogių užtepėlė

7:00 am 01/11/10

Prisipažinsiu iškart – šis receptas buvo suplanuotas savaitės pabaigai ir laukė išsvajotojo sekmadienio, kai grįžę namo, po darbų, ieškotume ko nors pikantiško ir subtilaus prie taurės vyno. Tačiau negalėjau išlaukti, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu jau šiandien. Idėja pagaminti tokią užtepėlę man šovė netikėtai, sekmadienio rytą. Žinoma, tame nėra nieko genialaus. Kažkur ant spintelės stovėjo indelis saulėje džiovintų pomidorų, o šaldytuve nykiai tūnojo šviežios ir gardžios ispaniškos alyvuogės. Pamaniau, kad nebūtų sunku pagaminti kažką panašaus, ką man ne kartą teko ragauti „La Boheme“ vyninėje.

Iš pradžių gan dvejojau: pomidorai susimalė ne idealiai, be to nebuvo pernelyg geros kokybės (radau kažkokius latviškus „Prismoje“, labai nebrangiai). Tačiau kai paragavau naminės saulėje džiovintų pomidorų užtepėlės, net akys ant kaktos iššoko. Žinoma, įtakos, spėju, turėjo ir šviežia, ką tik iš parduotuvės parnešta baguette. Tačiau pripažinau sau – kad tai yra labai labai skanu.

Pasigaminti crostini su tokia užtepėle užtruks vos 5-10 minučių. Tiesa, gi gan sunkiai tepasi, yra biri ir neatrodo labai fotogeniška, tačiau skoniui įtakos neturi. Beje, skaniau kai batono riekelės yra vidutinio storumo ir apskrudusios. Mat traškią riekelę kąsti daug lengviau, jei ji bus šviežia ir tampri, užtepėlė gali nepaklusniai slysti ir kristi tarp pirštų.

Trukmė: 5-10 min.
Porcijos: apie 1 1/2 puodelio užtepo (užteks 4-5 asmenims)

Reikia:
• 100 g saulėje džiovintų pomidorų
• 50 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
• a.š. malto, džiovinto česnako
• v.š. džiovintų bazilikų
• šviežiai maltų juodųjų pipirų
• žiupsnio cukraus
• 4 v.š. extra virgin alyvų aliejaus

• + šviežios baguette patiekimui

Sumalkite pomidorus elektriniu maišytuvu. Tada suberkite alyvuoges ir aliejų. Sumalkite dar kartelį. Išmaišykite su prieskoniais. Druskos dėti nesiūlau, nes dauguma pomidorų bei alyvuogių ir taip gan sūrūs būna. Aš tai dar žiupsnį cukraus įmečiau – gavosi išties puiku. Kai viską sumalsite, supilkite į indelį(-ius) ir patiekite su šviežia baguette. Skanumėlis!

 

Powered by Facebook Comments

21 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 January 11
    Stela permalink

    Atrodo turėtų būti labai gardu! Jau žinau, ką gaminsiu pasisėdėjimui prie vyno taurės šį savaitgalį :).
    Beje, esu mačiusi pirkti jau susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų stiklainiukuose, gal jei tiktų? Tik, atrodo, jie buvo su saulėgrąžų aliejumi.

  2. 2010 January 11

    Vajeee, kaip skaniai skamba! Beveik vidsuose bloguose kur uzsuku paskutiniu metu vien uztepeles, o man ju taip norisi, teks ir man kokia isbandyti :P

    P.S. dziovinta cesnaka manau galima pakeisti svieziu, ar ne? ;)

  3. 2010 January 11

    Wow, La boheme uztepele! As jas taip dievinu ten, pasakiskai visos skanios, dekui uz recepta! Prisipazinsiu, nesu maciusi (nes specialiai ir neieskojau) dsauleje dziovintu pomidoriouku pirkt, bet del sito skanumo teks pasistengt..

  4. 2010 January 11
    Jūratė permalink

    Gaila, kad alyvuogių nemėgstu. Na, nepasidaro man jos skanios niekaip, kad ir kiek ragaučiau.
    O džiovintų pomidorų tikrai yra pirkti Akropolio Maximoje prie džiovintų vaisių ir riešutų (ne daržovių skyriuje, o ten prie saldainių ir sausainių). Vokiški, gamintojas Kluth. :)

  5. 2010 January 11

    Oj kaip skanu…reikalauju dar uzkandziu prie vyno receptu!!!

  6. 2010 January 12
    Brie permalink

    Stiklainiuose džiovinti pomidorai irgi tinka, tada gal net aliejaus nereikėtų :) Šiaip jo, su jais tokia “tepesnė” užtepėlė išeitų, nes dabar buvo biri, bet vis tiek skani gausiai.

    O jei naudoti šviežią česnaką tai kokių 2 skiltelių grūstų reikėtų :)

    Na, čia nėra “La Boheme” užtepėlė, čia a la tokia :) Tokių užtepėlių, žinau ir kitur būna, tik dar neragavau :) O pirkti pomidorų, tai taip taip taip, yra tokie “Klutch”, šiaip beveik visuose prkeybos centruose ten kur riešutai, džiovinti vaisiai. Bet nebūtinai, kartais ir nebūna. Dar ir specializuotose krautuvėse būna.

    P.S. ir aš kadaise nemėgau alyvuogių, prieš metus tik pamėgau :) ir tai ne visas, daugiausia juodas. gerai pradėt nuo marinuotų, tada jas lengviau “įsimylėt” :)

    Viktorija, taip taip, pasistengsiu, man pačiai tokie užkandėliai labai super :}

  7. 2010 January 12
    Lina permalink

    O čia dedamos konservuotos alyvuogės?

  8. 2010 January 12
    Brie permalink

    Taip, konservuotos alyvuogės be kauliukų.

  9. 2010 January 13
    Auksė permalink

    Kitoje vyninėje į panašią užtepėlę dar įdeda ančiuvių, turėtų ir čia pritikti. Vaje, kiek vyninių Vilniuj priviso, vos ne ant kiekvieno kampo :) Kita vertus, ar gali būt kas smagesnio, nei vakaras su draugais, pamėgtoje vyninėje, skambant lengvam jazzeliui ir kramsnojant garžiuosius tapas :) ech.. tikrai šitas postas tinka savaitgaliui, būtinai išbandysim!

  10. 2010 January 18
    time permalink

    Ar galima naudoti česnakų granules?

  11. 2010 January 19
    Brie permalink

    Granulės tai čia ir bus malti česnakai? Taip galima, aš tokius ir naudojau :) iš prieskonių pakuotės.

  12. 2010 January 19
    Brie permalink

    Aukse, na va, o namie kaip tik skardinaitė niekeno nevalgomų ančiuvių tūnojo… Bet gal dar sugalvosiu kaip juos sunaudoti, jei dar nesugedo :)

  13. 2010 January 27
    Prema permalink

    O, kad kojos jus nuneštų link tų pomidorų …
    Nepasigailėtumėte :)
    Vidury žiemos – saulės energija ir dieviškas skonis – tiesiai per skrandį į širdį….

    http://www.sveikiproduktai.lt/content/sauleje-dziovintu-pomidoru-puseles-ekologiskos-100-g-infinityfoods

  14. 2010 January 27
    Brie permalink

    Na, kai taip šalta gali nebent mašina nunešt, tik gaila variklis nesiklauso kartais:( Taip taip, vis žadu į “Panoramą” užsukti, dar ir “Toskaną” pričiupsiu, nes niekaip nepamirštu jos… (mm)

  15. 2010 February 1
    savas permalink

    labai aristokratiskas receptas islavejusiems gomuriams :)
    butinai dar pabandykit paimprovizuot su mairunu ir raudoneliu, sako jie cia irgi tinka ;)

  16. 2010 February 3
    Brie permalink

    Ne toks jau ir aristokratiškas, kita vertus :)) Gi ne kokia ančių kepenėlių užtepėlė :) Bet tikrai skanus, oi, žinokite su raudonėliu bandžiau, labai skanu ir labai skanu raudonėlis su medumi alyvuogių marinatui :)

  17. 2010 February 28

    žiauriai geras daiktas – visą šį savaitgalį dorojam šią užkandėlę:) Kaip aš anksčiau be tavo blogo gyvenau? Neįsivaizduoju:) Nemėgstu gaminti, bet dabar vis kažką pagaminu pagal šiuos receptus (ryžius su krevetėmis, vištienos salotas su dž.slyvomis, t.t.). Ačiū labai, taip ir toliau – lengvų ir skanių receptų labai lauksiu.
    Ir pabaigai – aš net nusipirkau Toskanos užtepėlę bei Makadamijos r. sviestą… (nenusivyliau;)

  18. 2010 March 1
    Brie permalink

    O mes taip ir nesudorojom, pamiršom ją, o paskiau išmest teko, buvo gausiai gaila :( Pati kalta, kad per daug prigaminau. Pasistengsiu įmesti daugiau lengvesnių receptų, ir man tokių norisi, nuo saldumynų darosi truputį bloga (bet čia gal tik dabar, nes šiandien i am a walking candy) Toskanos užtepėlė ir tas riešutų kremas yra top prekės, jomis neįmanoma nusivilti :)

  19. 2010 July 2

    skonis…tikrai nerealus…idejau kasneli i burna ir sustingau…:)
    aciu!

  20. 2010 August 11
    Evelyte permalink

    Nesenaii gaminau super :) labai geras receptas :)

Trackbacks & Pingbacks

  1. Džiovintų pomidorų užtepėlė - Šalti užkandžiai | Neringos blogas

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS