Pasta su baravykų ir grietinės padažu

3:50 pm 01/27/10

Negaliu pasakyti, kad šiandien man nesisekė – į autobusą suspėjau ir į kolį atvažiavau laiku (kas man ne visada pavyksta). Visą dieną akis šildė saulė, o delnus pirštinės ir geraširdis radiatorius. Važiuojant namo autobuso nereikėjo laukti nė sekundės, grįžau šiltai ir ramiai. Be to netingėjau paruošti paprastą itališką pietų variantą (prisipažinsiu – pastaruoju metu įkvėpimas mane apleido). Ir vis tiek atrodo, kad kažkas yra ne taip. Nors tu ką.

O šiandien labai apsidžiaugiau keliais mielais laiškais (virtualiais) pašto dėžutėje ir kvietimu į naują Dinner Explorer vakarėlį. Šakės, kaip jau pasiilgau jų, juk jau koki 3-4 mėnesiai kaip nieko nevyko. Todėl sėdžiu čia sau, geriu arbatą su citrina ir galvoju ką reikės apsirengti į reggae vakarėlį. Gerai, kad neseniai pričiupau tokius margus marškinius, jie turėtų gausiai tikti. Organizatoriai žada puikius jamaikietiškus kokteilius (ot, ne laiku nusprendžiau alkoholio atsisakyti) ir karibų viščiuko kepimą! Ir dar, ir dar – vyraus paplūdimio atmosfera ir, be abejo, skambės Bob Marley. Dar viena priežastis kodėl žiemą itin pasigedau D.E. vakarėlių – nes „Skonio studijoje“ net kai už lango minus 25 yra karšta kaip, šiuo atveju, – Jamaikoje! O kai bus paskelbtas konkursas, kuriame galėsite laimėt pakvietimus ir jūs, būtinai pranešiu ir nukreipsiu į D.E. Facebook’e.

O pasta labai paprasta. Naudojau vienus iš savo mėgstamiausių makaronų – rigate (tiksliau būtų penne rigate, bet aš trumpinu). Dar megstu farfalle (kaspinėlius) ir pipe rigate (susuktus vamzdelius). Ir padažas tikrai kasdieninis ir visai nesudėtingas. Būčiau šlakelį sauso balto vyno ar martini įpylusi, bet nieko nebuvo, todėl gaminau tiesiog iš to, ką radau šaldytuve. Beje, jei grybus naudosite šaldytus, prieš tai nepamirškite juos atšildyti. Jei šaldytuve mėtysis gabalėlis Parmigiano-Reggiano ar tieisog „Džiugas“, nepatingėkite šviežiai užtarkuoti ant makaronų – bus labai gardu.

Pasta su baravykų ir grietinės padažu

Trukmė: apie 20-25 min.
Porcijos: dviem

Reikia:
• 250 g pasta rigate (vamzdelių makaronų) al dente*
• 200 g grybų (aš naudojau šaldytus baravykus)
• 1 didelio svogūno
• 2 česnako skiltelių
• apie 15 g sviesto gabalėlio
• 2 v.š. grietinės
• žiupsnio kalendros
• žiupsnio aitriosios paprikos
• šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos
• prieskoninių žolelių (baziliko, raudonėlio ir pan.)

*Al dente – reiškia, kad makaronai (pasta) nėra pervirti, o gan kieti, t.y. kramtomi. Rigate makaronams dažniausiai užtenka virti 10-12 minučių ant vidutinės ugnies, po to kai užverda vanduo, kad būtų tobulai al dente.

1. Užvirinkite vandenį, pasūdykite truputį ir sudėkite visus makaronus. Virkite kaip nurodyta ant pakuotės ir šiukštu ne ilgiau. Tuo tarpu susmulkinkite svogūną (kada nors išduosiu savo puikiojo svogūno smulkinimo paslaptį, kaip neapsiašaroti jau išdaviau – nuplaukite svogūną ir peilį po šaltu vandeniu, nenušluostykite) ir itin kruopščiai susmulkinkite česnako skilteles. Ne bėda, jei namie baigėsi česnakas – galite įberti arbatinį šaukštelį džiovinto česnako miltelių.

2. Įkaitinkite gabalėlį sviesto keptuvėje, suberkite česnakus ir svogūnus, apkepinkite 2-3 minutes. Tada sudėkite kalendros, aitriosios paprikos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,, apkepinkite dar 30 sekundžių. Sudėkite grybus, apkepinkite kokias 3 minutes, tada supilkite grietinę, pasūdykite.

3. Nukoškite makaronų vandenį ir sudėkite jos į keptuvę, gerai išmaišykite, įberkite mėgstamų prieskoninių žolelių. Paragaukite ar netrūksta druskos ir pipirų. Šiek tiek pakaitinkite keptuvėje, o tuomet sudėkite į lėkštes ir patiekite. Yumyum!

Pasta rigate con mushroom and sour cream sauce

Timing: 20-25 min.
Portions: 2

Ingredients:
• 2 cups (250 gr) pasta rigate al dente*
• 1 cup (200 gr) chopped mushrooms
• 1 big onion
• 2 garlic cloves
• a piece of butter
• 2 tablespoons of sour cream
• pinch of coriander powder
• pinch of chili powder
• freshly grounded pepper and salt
• some regular pasta spices (oregano, basil, parsley)

*Al dente means that your pasta is not overcooked. However it doesn’t have to be very hard to chew, just follow instructions on your pasta package. Usually to cook al dente penne rigate takes about 10-12 minutes on a medium heat. You can always check that.

Boil water, add pasta, sprinkle some salt and cook it for 10-12 minutes. Then heat butter in a pan, add chpped onion and garlic cloves, coriander, chilli and black pepper. Cook for 3 minutes. Add mushrooms (if you use frozen mushroom, make sure to melt them in a room temperature) and cook for another 3-6 minutes, till mushrooms are brown and ready. Add sour cream and mix everything, leave for 1 minutes. Dry your pasta and add to a pan, mix everything, add some oregano, basil or parsley (whatever works for you), some salt. Try it, and if it’s ok – serve. You can also add some Parmigiano-Reggiano on top – it will work great. Enjoy.

 

Powered by Facebook Comments

16 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 January 27

    Kaip pasiilgau makaronų! Bet ne, stovi pusė puodo ryžių, mat mieliausiojo nėra, o man 1 100g virtų kokiem 3 kartam su daržovėm… Tikiuos greti jie baigsis :D
    O D.E. konkurso nekantriai lauksiu ;)

  2. 2010 January 27
    Gaba. permalink

    “Beje, jei grybus naudosite šaldytus, prieš tai nepamirškite juos atšaldyti.” Turbut turima omeny, kad grybus reikia atsildyti? Bet siaip siaubiskai skaniai atrodo. Pasigaminciau tuojau pat, tik gaila, kad isvis jokiu grybu pas mane namie nei kvapo :)

  3. 2010 January 27

    Odie, kaip tik pilnas saldytuvas naminiu grybu! Kaime:) Hmm..kaip cia nepamirst isidet savaitgali! Aciu Brie uz ideja!

  4. 2010 January 28

    Uj kaiptik saldytuve turiu baravyku maza induka, manau sivakar gaminsiu;) siandien pietum taip pat penne su pomidoru pastos padazu (very simple), bet juk as – makaronu maniake, niekada ju nebus perdaug:)) aciu uz recepta:))))!!!!

  5. 2010 January 28
    Brie permalink

    Et, kaip pavydžiu tiems, kurie namie daug grybų turi :) Ir nedėkokite, gi nėra už ką, čia, be to, labai simple :) aš tai irgi truputį virstu makaronų manjake… vis galvoju kurią dieną naminių pagamint :)

    Gaba, taip tu teisi, jau pasitaisiau :))

  6. 2010 January 28

    Brie,

    as kelis kartus gaminau naminius koldunus, tai ajej kokia Pasaka! Dar labai noreciau to special aparaciuko spageciam “karpyti”, bet kol nera savu namu, tol nebus tokiu imantriu rakandu..kadanors…:)

  7. 2010 January 28

    Makaronai vamzdeliai man labiausiai :))) ir grybai.. o džiovinti tiks? visą žiemą verkiu, kad nesugebėjau susišaldyt nė vieno grybo…

  8. 2010 January 28

    Labai gardziai atrodo! Mes irgi makaroniniai, megstam su iv. padazais… dazniausiai buna mesiniai, nes vyras mesaedis…

  9. 2010 January 28
    Brie permalink

    Dovile, aš irgi, aš irgi, labai tingisi, bet užtat verta dėl rezultato :) va va aš irgi svajoju apie tokią mašinėlę spagečiams, bet ir taip namie labai daug kitchen appliances, neįsivaizduoju kur tokią mašinėlę reiktų dėti:))

    Vio, jie toki kažkoki labai struktūriški ir patogūs šakute įgnybt :} o džiovinti grybai, mano nuomone, būtų dar skaniau… aš savo užšaldytų irgi neturiu :( nepamenu kada grybauti buvau

    Neringa, visi vyrai tokie ;)) aš irgi makaroninė patapau, va ir šiandien galvoju reikia kažką naujo, bet tos akys vis į pastą krypsta…

  10. 2010 January 31

    mmmmmmmmm…kaiptik dbr raitau siuos makaronus vakarienei;) niam niam

  11. 2010 January 31
    Brie permalink

    oo, skanaus ;))

  12. 2010 February 1
    savas permalink

    vienas mazas patarimas, jei leisit..
    nenupilkite visiskai vandens kur vire makaronai, nedidelis samtelis sio viralo, maisant juos su jusu
    suruostais padazais, labai paskanins galutini rezultata – jie nebus sausi ir sulype, ir siaip lekstes pries patiekiant patartina pakaitint, ne taip greit atsals patiekalas.

  13. 2010 February 1
    Brie permalink

    Oh, ačiū! Na čia jau tiesiog restoraninis patarimas :) aš truputį vandens dažnai ir palieku. bet šiaip, man, asmeniškai, sausi makaronai yra skanesni, o kepant, beje, kažkaip nesulimpa, nežinau kodėl :)

  14. 2010 February 1
    savas permalink

    Jus is prigimties turit kulinarini talenta, todel Jums viskas savaime lengvai ir naturaliai gaunasi :)
    ir prasau man atleist, kad PASTA pavadinau makaronais..
    sovietinis palikimas supraskite ;)

  15. 2010 February 1
    Brie permalink

    Oi, tikrai ne iš prigimties, tieisog gaminu per daug negalvodama :)) Makaronai – paprastas, lietuviškas pavadinimas, pasta čia jau tokia itališka svetimybė :) Bet man skaniau pasta skamba, kitiem su dantų pasta asocijuojasi, todėl makaronai mieliau skamba, tačiau lietuvių liaudės patarlė byloja “kaip pavadinsi, taip nepagadinsi” :)

  16. 2012 November 18
    Milda permalink

    Makaronai gavosi nuostabus! :) Dejau saldytu voveraiciu ir dziovintu baravyku… Pasakiskai skanu :)

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS