Kaip išvirti gardžius birius ryžius?

3:50 pm 02/26/10

Birūs ryžiai atrodo daug geriau ir dažniausiai skaniau. Nepaisant to, koks nuostabus yra jūsų mėgstamas „šlapias“ rizotas, birūs ryžiai gali atrodyti daug, daug geriau. Ir tai nėra pagrindinė priežastis kodėl aš juos mėgstu. Birūs ryžiai puikiai tinka salotoms, su troškintomis daržovėmis, ruošti kinietiškus keptus ryžius su kiaušiniu ir thai ryžius.  Tai gi, jeigu jums nusibodo sulipę, košę primenantys ryžiai, pateikiu keletą patarimų kaip paruošti kvapnius, gardžius birius ryžius namuose!

Reikės:
• ilgragrūdžių (pvz. basmati) ryžių
• vandens
• druskos
• aliejaus
• sietelio, puodo ir keptuvės
• mėgstamų prieskonių

1. Ryžių rūšis. Pirmiausia reikia tinkamai išsirinkti pačius ryžius. Apvalios luobelės ryžiai dažnai būna krakmolingi sugeria vandenį, todėl virdami išpampsta ir sulimpa tarpusavyje (arborio, carnaroli, pudingo ryžiai ir kiti). Šitą jau tikrai žinote, jei ne kartą esate gaminę ar ragavę rizoto. Todėl norint pagaminti birius ryžius, reikia rinktis ilgesnio grūdo luobeles, pvz. tradicinius ilgagrūdžius ryžius. Aš itin rekomenduoju basmati ryžius, tinka ir jasmine, bet, kiek pastebėjau, jie labiau linkę lipti, nei basmati. Tokių ryžių nereikia dumti ieškot į Tailandą, galima rasti ir vietiniame prekybos centre.

2. Vanduo. Kruopščiai nuplaukite ryžius. Ryžiai, kurie jau yra pakeliuose būna daug švaresni ir virdami mažiau sulimpa, tačiau basmati ryžiai dažniausiai parduodami paprastai, be maišelių. Juos reikia supilti į sietelį ir praplauti pakišus po atsuktu kranu. Mirkyti nėra būtina, aš nemirkau. Užpilkite ryžius reikiamu kiekiu vandens, ne per daug. Vandens turi būti tiek, kad apsemtų ryžius maždaug per 1.5-2 cm.

3. Virimas. Užvirinkite vandenį su ryžiais ir kruopščiai šaukštu sugrėbkite susidariusias putas (kuo ryžiai švaresni, tuo jų bus mažiau). Kai vanduo užvirs sumažinkite ugnį iki vidutinės, nei naudojatės dujine orkaite iki mažesnės nei vidutinė ugnies. Iš tiesų net jeigu orkaitė ir elektrinė, galite nustatyti truputį mažesnė ugnį nei vidutinė. Pamirškite apie tai, ką rašo ant ryžių pakuotės, jums greičiausiai teks virti trumpiau. Įberkite drusko ir įpilkite šlakelį alyvų aliejaus. maišykite šakute, turėtumėte pastebėti, kada ryžiai birūs, bet jau išvirę. Su basmati ryžiais tai įvyksta greitai, maždaug 10-12 minučių po užvirimo.

4. Kepimas. Uždėkite švarų sietelį ant kito puodo ir išpilkite puodo su ryžiais turinį. Šiek tiek pakratykite sietelį, kad nuvarvėtų vanduo ir tokiu, truputį nusausintus ryžius suberkite į sausą keptuvę. Įkaitinkite keptuvę ir maišykite ryžius mentele. Sudėkite mėgstamus prieskonius (aš šįkart naudojau: juoduosius pipirus, saldžiąją papriką, ciberžolę, česnaką, kalendrą, kuminą, kmynus ir truputį sezamų). Apkepinkite kokias 3-5 minutes. Supilkite į indelius ar lėkštes ir apšlakstykite sojų padažu. Yummy!

 

Powered by Facebook Comments

20 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 February 26
    Dinas permalink

    kaip sudetinga. imeti i spec. ryziu puoda. 10 min ir viskas :) is karto atsakau i klausima kas “per stebuklas”. jokio stebuklo, net LT galima nusipirkti. Skonio studijoje. ir kaina 80-120 lt.

  2. 2010 February 26
    Dinas permalink

    del ryziu. teisingai tast pastebejo. tik basmati ir jazminai. basmati smulkesni, maziau limpa, taciau jazminai ryskesnuo skonio. nors ir lipnesni. gal teko kam ragauti lipniu ryziu ( ne desertiniu). LT neimanoma gauti. is ku daromi rutuliukai, mirkomi padaze ir valgomi. nerealus skonis :)

  3. 2010 February 27
    Brie permalink

    Bet ne visi turi tą spec. puodą, todėl ir rašiau tiem, kas turi paprastą :) Aš gal ir įsigyčiau tą puodą (jau mačiau SS), tačiau nebebūtų kur jo sutalpinti :)) Ryžių rutuliukų tai neteko ragaut :)

  4. 2010 February 27
    Laurindre permalink

    Man kazkaip keistai skamba, kad sudetinga biriai isvirti ryzius…Gal cia tik man taip pasiseke, kad pries daug metu radau biriu ryziu recepta. Nuo tada neturiu jokiu priblemu verdant ryzius. Perku bet kokius ilgagrudzius ryzius. Nuplaunu, idedu druskos, reikiamu prieskoniu. Uzpilu verdanciu vandeniu, kaip ir Brie rase,kad apsemtu 1,5 – 2 cm.Dedu ant kaitlentes, uzdengiu dangti ir verdu 2 min, arba kol uzvirs. Tada kaitlente sumazinu iki 2. verdu dar 10 min.Kaitlente isjungiu ir palieku dar 10 min. Visa paslaptis tame, kad jokiu budu viso proceso metu negalima atidengti dangcio. Ryziai gaunasi birus, puodas neprikepes. Jei galvojate, kad tai galima padaryti tik ant kaitlentes, tai jus neteisus, anksciau lygiai taip pat virdavau ir ant dujines virykles. Pabandykite ir tikrai nenusivilsite……..

  5. 2010 February 27

    O, ačiū labai už patarimus!
    Man niekaip nepavykdavo birių ryžių išvirti..

  6. 2010 February 27

    Kaip ačiū už tokią detalią instrukciją! Man irgi neišeidavo ryžių skaniai išsivirti.
    O dėl puodo… Jeigu kiekvienam produktui pirkti po puodą, tai ką aš žinau… Greitai ne tik į virtuvę,bet ir į pačius namus kojos nebeišeitų įkelti…

  7. 2010 March 1

    Tikrai smagu matyti tokį straipsniuką, nes nedaug kas moka virti birius ryžius, tačiau mano manymu,vienas nedidelis, bet lemiamai svarbus niuansėlis nepaminėtas…. Net jei ir vadovaudamiesi visais išvardintais patarimais mes vis tik pamaišysime verdančius ryžius tiek juos ir tematysime birius (jei ką tik užvirus – vis kas OK, bet ne vėliau)Tuo vadovaujuosi verdama ir kitas birias košes, pvz., grikių. Tam juk ir yra sukurti maišeliai virimui gauti birias košes.

  8. 2010 March 1
    Brie permalink

    Aha gerai tie maišeliai, bet sakau basmati maišeliuose retai būna (gal net nėra?). Taip taip, maišyti reikia, tiesa ir geriausia – šakute :)

  9. 2010 March 3
    Lina permalink

    Na o man nesigavo birūs visiškai, pritraukė žiauriai prie puodo dugno. Net ir pakepus keptuvėj vis tiek išliko sulipę.

  10. 2010 March 5
    Brie permalink

    Na va… Man vakar irgi prilipo truputį, nes pamiršau kad verdu, bet tada laiku nuėmiau nuo ugnies, ir apkepus birūs pavyko. Šiaip sako su maišeliais geriau birūs pavyksta, gal tokius reikia pabandyt?

  11. 2010 March 6
    Laura permalink

    Sveikuchiai..tiesa sakant pagal toki vyrimo buda nei karto neesu ishvirus BIRIU ryzhiu..kokie jie bebutu(basmati,jasmine,ar ilgagrudzhiai)….o vat ish savo PATIRTIES>.netgi ryzhius skirtus rizzoto ishverdu byriai….toki vat NESUDETINGA receptuka mano vyras parsivezhe ish italijos….taigi….visa paslaptis slypi DIDELIAME KIEKYJE vandens……kuri PIRMA uzhbverdi(pasudai beabejo ir sakychiau gausiai) o tik tada beri ryzhius(tam tikra kieki(ish esmes vienam zhmogui pusantros saujos ryzhiu)…tai tiek..gal kam mano patarimas pravers =) man jau trys metus tas gelbeja…..

  12. 2010 March 14
    Asta permalink

    O mane kažkas kažkada pamokė ir visada dabar taip darau – prieš virimą ryžius apkepu keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus, o po to į puodą, į vandenį. Gal gurmanai ir virtuvės žinovai taip ir nedaro, bet man visada pavyksta biriai :)

  13. 2010 March 15
    Brie permalink

    Aš tai atvirkščiai – paskiau į keptuvę:)) Svarbiausia, turbūt, atrasti savo metodus ir jais vadovautis :)

  14. 2010 October 19
    rute permalink

    sveika, mano patevis labai skanius ryzius padaro- net galima vienus valgyti: gera sauksta sviesto ideti i prikaistuvi su druska ir pora trintu cesnako skilteliu, istirpinti ir suberti puoduka ryziu. viska sumaisyti ir pasildyti ir tada, uzpylus verdancio vandens 2 puodukais virti kol isvirs. buna tikras geris :)

  15. 2012 March 12
    rol permalink

    gavosi super birus ryziai!!!aciu uz gaminimo detalu aprasyma :)))

  16. 2012 April 13
    Egis permalink

    Laba, gal kas nors gali nuoroda numest i tuos spec. puodus? Aciu.

  17. 2013 February 14
    aki permalink

    Ryziai suspausti i rutuliukus tai is japonijos atejo ir tikrai skanus.

  18. 2013 October 18
    fhgg permalink

    O tai pagrindinio klausimo ir neatsako. Kokiu santykiu reikia deti vandeni ir ryzius???

  19. 2013 October 19

    “Vandens turi būti tiek, kad apsemtų ryžius maždaug per 1.5-2 cm.”

  20. 2014 February 4
    Rimvydas permalink

    sumetu ryzius i karsta vandeny palieku virti puoda gal 15min neatidengdamas dangcio, dujne pribega bet ryziai geri gaunasi ,tai jau geriau dujne pavalau 1 minute negu jus cia visi dirbates :D

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS