Traškūs senoviniai vafliai

6:35 pm 04/11/10

Jau buvau pamiršus kaip gera braukti delnais per pakelės smilgas (nesvarbu kad ne pačias gražiausias) ar žingsniuoti sausu šaligatviu. Neturiu nieko prieš žiemą, tačiau pavasaris visada mane paperka oranžine saule sekmadienio vakarais, žaliuojančiomis pievomis, pražydusiomis žibutėmis, besiskleidžiančiais pirmaisiais medžių pumpurais.

Tačiau labiausiai mėgstu saulėtus pavasario ir vasaros rytus, maždaug iki vienuoliktos valandos. Ir niekaip negaliu atsikratyti įpročio pradėti savaitgalio rytą virtuvėje: tyla ir ramybė, šviesioje virtuvėje ant grindų besivoliojanti saulė, šviežios kavos kvapas ir naminiai pusryčiai. Šakės, atrodo tiek daug kartų apie tai jums pasakojau, tačiau man vis nepabosta. Šį savaitgalį praleidau ten, kur prabėgo bene didžioji dalis mano vaikystės. Milijonas senoviškų, neįprastų, kiek juokingų daiktų ir sena sena vaflinė kepyklė vėl paskandino visą pasaulio netikrumą ir grąžino ten, kur nėra problemų, visada šviesu, ramu ir gera. Norėjau tuo jausmu pasidalinti ir su jumis, todėl įamžinau senoviškų vaflių kepimo ritualą.

Dar radau kažkokią senovišką knygikę, labai labai seną, Julios Child stiliaus, tik nespėjau pavartyt.

P.S. Labai atsiprašau už neatsakytus laiškus, komentarus ir kita. Pastaruoju metu kartais net nespėju visko peržiūrėti ir tai truks iki birželio 7 d. Tačiau net ir iki tol, pasistengsiu retsykiais pasirodyti su vienu kitu nostalgišku, gaiviu, pikantišku ar saldžiu receptu.

Trukmė: apie 60 min. (su kepimo procesu)
Porcijos: mums išėjo 27 vafliai

Reikia:
• 200 g natūralaus sviesto
• puodelio (250 ml) cukraus
• žiupsnelio vanilės
• žiupsnelio cinamono
• 6 nedidelių kiaušinių (užteks ir 5 jei nėra maži)
• 1 puodelio miltų
• a.š. brendžio*

* Mes pakeitėme brendžiu, nes neradome sodos, o kepimo milteliai irgi buvo pasibaigę. bet jūs galite naudoti a.š. sodos (nugesinkite šlakeliu citrinos sulčių) arba šaukšteliu kepimo miltelių.

Patarimas: jei norite labai traškių vaflių, galite dar truputį (1-2 šaukštus) kukurūzų krakmolo įdėt, tik nepersistenkite su kiekiu. be to, atminkite, kad traškesnį vaflių bus truputį sudėtingiau susukti, net ir karštą.

1. Supjaustykite sviestą gabaliukais ir ištirpinkite prikaistuvyje. Sviesto popierėlio neskubėkite išmesti (žr. žingsnį 5). Pastoviai maišykite ir nekaitinkite ant karštos ugnies. Kai sviestas ištirps, perpilkite į indą, kuriame ruošite tešlą ir atvėsinkite (palaukite apie 10 min.).

2. Ištirpintą sviestą gerai išsukite su cukrumi ir įmaišykite cinamono bei vanilės.

3. Į sviesto bei kiaušinių masę įmuškite kiaušinius. Galite mušti ir maišyti po vieną, galite įmušti iškart visus ir tada išmaišyt.

4. Supilkite miltus ir išmaišykite iki vientisumo. Jei miltai atrodo negražūs, galite persijoti per sietelį. Įmaišykite šaukštelį brendžio arba nugesintos sodos. Jei naudosite kepimo miltelius, geriau sumaišykite juos iškart su miltais ir tada įmaišykite į tešlą.

5. Vaflinę patepkite sviestu (trupučiu, labai patogu jei naudosite sviesto popierių, kuris liko). Įkaitinkite vaflinę. Šaukštu semkite tešlą ir pilkite per viduriuką. Nepilkite daug tešlos, kai uždengsite keptuvę dangčiu, tešla savaime išsilydys, mes naudojome nemažą medinį šaukštą (žr. foto) ir pylėm po 1-1.5 jo. Kepkite vaflį, kol apskrus, tada atsargiai peiliu nuimkite ir kaipmat susukite, kol dar karštas ir nesukietėjo. Padėkite į šoną. Ir taip toliau. Skanaus! :)

 

Powered by Facebook Comments

56 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 April 11
    Fausta permalink

    uoj kaip primena vaikyste sie vafliai! mama dar kazkur turetu tureti sia vafline, reikes “pravedinti” kada:)

  2. 2010 April 11
    ais permalink

    Merci beaucoup už traškių vaflių receptą! Kaip tik prieš porą dienų norėjau tokius išsikepti, tai tu lyg ir perskaitei mano mintis:)

  3. 2010 April 11
    Lou` permalink

    Mmm…looks nice.!! As irgi beveik taip pat darau. Taip rpimena mociute…ir mane maza sakancia: Mociute, issikepam siandien vafliuuu!!

  4. 2010 April 11
    Brie permalink

    va va ir man vaikystę primena. kartais pagalvoju, gal gerai, kad dabartiniuose namuose neturiu tokios vaflinės, yra proga grįžti, iškepti ir prisiminti. jei būtų per dažnai gal ne taip nostalgiška būtų:) bet oi oi kokia šventė namuose būdavo, kai mamos vaflių išprašydavau. būdavo laimingiausia diena :)

  5. 2010 April 11

    Nesenstantys vafliai. Mėgstamiausi traškūs.

  6. 2010 April 11
    Wyshniukas permalink

    Taip seilė ir nutyso pamačius nuotraukas…noriu :)

  7. 2010 April 11
    moniq permalink

    is kur gauti tokia vafline?

  8. 2010 April 11
    Brie permalink

    Tokias vaflines galima rasti pas močiutes ar mamas namuose ar kaimuose :) Yra ir naujoviškų, bet jos ne tokios “kietos”, nusipirkti galima, kad ir “Senukuose”.

  9. 2010 April 11

    Fantastika! aš tik prieš kelias dienas buvau pagalvojus apie šiuos vafliukus, kai šiltai susirangius pas mamą galvojau ką čia skanaus pagaminus :) Ką tik mano noras patrigubėjo, tai jau būtinai teks kitą kartą pasišvęsti šiai trapiai nostalgijai :)

  10. 2010 April 11
    freeminds permalink

    man mama ir vaikystej tokius kepdavo, bet kazkodel keptuves niekur neber >_< vis ziuriu i tokia elektrine elektromarkt'e.

  11. 2010 April 11
    freeminds permalink

    o dar mama idedavo grietineles i tuos vaflius susuktus, tai isvis dieviskai. ciur noriu :<

  12. 2010 April 11

    Ačiū Brigita…šis įrašas toks mielas ir nostalgiškas, bet kartu ir įkvepiantis susirasti ir man vaflinę, kurios taip norisi, o vis neprisimenu paieškot namuos, nors žinau, kad kažkada turėjom.
    Pavasaris ir jo saulė man taip pat labai prie širdies…
    patinka man tavo rytiniai virtuviniai ritualai labai…taip ir įsivaizduoju tave virtuvėlėj ir žaidžiančią saulę…
    Sekmės su darbais visais ;)

  13. 2010 April 13

    Ech, kaip gražu. O dar tas medinis šaukštas… Mmm…

  14. 2010 April 14
    MESKYTELE permalink

    mmm pati paauglysteje kepdavau sesikems ir broliui tokius vaflius. Reiks vel istraukt is sandeliuko vafline :) Dar galima juos pripildyt labai skaniu kiausiniu baltimu kremu (reik ir jo recepta senuos uzrasuos susirast ;) )

  15. 2010 April 17
    Marta permalink

    Šie vafliai tiesiog pasaka. O dėl keptuvėlės, savajai vis tekdavo kaip nors gudriai laidelius uzkabinti ir pan., tad ilgai nelaukus nusprendžiau ieškoti ir nusipirkti. Taigi, dvi pavyko nusipirkti Kalvarijų turguje, ten kur iš šono yra visokie sendaikčiai, metaliukai ir pan. Tas buvo prieš kokius du metus. O dabar vis kartas nuo karto pasižvalgau tai būna. Vieną prikau nenaują, bet labai tvarkingą. Pagalvojau,kad bala nematė, nes kiek teko susidurti tai tos naujoviškos ne traškius, o kažkokius ale blynus kepa.

  16. 2010 April 23

    O man tai priminė tuos vafliukus, kur vasarą Smiltynėje pardavinėja su Rududu :) Puikus receptas! :)

  17. 2010 June 20
    Nekenciu kiausiniu permalink

    Per daug kiausiniai jaučiasi, mano manymu čia užtektų ir trijų, nes kai aš dėjau 5 tai daugiau niekas nesijaut|ė… :/

  18. 2010 June 21
    Salomėja permalink

    Dar praeitą savaitę kepiau šiuos nuostabius vaflius, su tokia pačia sena vaflių keptuvėle.

  19. 2010 July 17
    evelina permalink

    va reik siandien isiket nes labai skaiai atrodo liuks ainu kept

  20. 2010 July 28
    LINA permalink

    niam niam katik iskepiau vaflius pagal si recepta :) labai skanu, patenkinta netik as, bet ir mano seima :)
    kita karta noretusi dr aplieti sokoladu :), bet manau bus per saldu, bet pameginsiu keleta :)

  21. 2010 October 28
    mini permalink

    Labai ieškojau tokių vaflių recepto, tuoj bėgsiu gaminti. Ačiū! :) Tik nesupykite, mane prajuokino recepto pabaiga – “tada atsargiai peiliu nuimkite ir kaipmat susikite”. Gerai dar, kad nėra š raidės tame žodyje :D

  22. 2010 October 28
    Brie permalink

    :)) pasitaisiau. Skanių vaflių ir sėkmės kepant! Aš ir pati dabar kepu vaflius, tik kitokius :)

  23. 2010 October 31
    Atene permalink

    man mama padovanojo vesyuviu proga nauja vafline taiir as prasidavau mociutes kad iskeptu vafliu vien tik del to ir vaziuodavau pas mociute

  24. 2010 November 1
    mini permalink

    Na tai kaip ir žadėjau, išmėginau ir iškepiau – pačius skaniausius vaflius pasaulyje! Labai dėkoju, nemaniau kad pagaliau radau tai, ko ieškojau. Na tik gal kiek saldoki gavosi, kitąkart dėsiu mažiau cukraus :)

  25. 2010 November 3

    Jau labai greitai dukros 27-tas gimtadienis.Noriu jai padaryti siurpriza…..rusyje radau sena, dar rusiska vafliu keptuva…….kuriame kepiau daug, daug vafliu, tad dekoju uz vafliu receptus…….kiek pamenu niekada nededavau kepimo milteliu, juk vafliai turi buti traskus…..sviestas, kiausiniai, cukrus, vanile ir zinoma mlitai……nepamazinti sviesto, nes tik jie duos traskuma :)))…

  26. 2010 December 10
    Vilma permalink

    Kepiau vaflius pagal si recepta – isejo traskus, saldus, to ir tetroskau sia salta ziemuze :)))

  27. 2011 January 2
    Laura permalink

    ot ačiū už receptą! Bėgu kept!

  28. 2011 January 29
    Ieva permalink

    aš taip pat ieskojua būtent tokio recepto :)))) begu kepti :)

  29. 2011 February 8
    Monika permalink

    Sveiki, pirma karta kepiau pagal si receptuka, fantastika. dar nesu tokiu ragavus :) labai aciu!

  30. 2011 February 9
    Brie permalink

    Labai smagu, jau ir pati šių vaflių pasiilgau :)

  31. 2011 March 3
    ignas permalink

    mmmmmm. skanus vafliukai ,bet man nelabai pavyko,o paskui mama viska istaise juk man tik 10m.

  32. 2011 March 12
    123 permalink

    Sveiki, ir aš išmėginau šį receptėlį, vafliai skanūs, traškūs, bet jau labai saldūs, kitą kart mažiau cukraus dėsiu. Ačiū už receptą ;)

  33. 2011 March 16
    Veronika permalink

    Spėju 3 žingsnyje įsivėlė klaida. Turėtų būti: “Į sviesto bei cukraus masę įmuškite kiaušinius”, ne?
    Bet kokiu atveju ačiū už receptą :)

  34. 2011 April 2
    Samanta permalink

    Labai skanūs vafliai. Tik cukraus dėjom mažiau, kad nebūtų labai saldūs. Ačiū už gerą receptą.

  35. 2011 April 20
    Egle permalink

    O mums gavosi per daug trapus, per saldus ir jautesi soda. Seiminyksciai sako, kad per dau kiausiniu. As irgi taip manau. Dabar bandysim kepti dar karta ir kiausiniu desim maziau. Paziuresim kas gausis.

  36. 2011 April 26
    Julija permalink

    O man kazkodel nesigavo, lyg ir viska pagal recepta dariau, ir su mociutes senoviska vafline kepti bandziau, bet viskas isbego, nesuketejo, ir toli grazu nebuvo panasu i vaflius :(((

  37. 2011 May 1
    Dovilė permalink

    Ačiū labai už puikų receptą, šiandien vėl kepiau juos, pagal šį receptą kiekvieną kartą kepu ir visada gaunasi nuostabūs!

  38. 2011 May 1
    vaidas kulinaras :) permalink

    butinai isbandysime si receptuka :)ir paskui gersime kavute su vafliukais :)

  39. 2011 June 16
    kwa permalink

    laaabai skanu dabar gaminu :) Kveeeepia…. laukiu nesulaukiu kol iskeps :D

  40. 2011 July 21
    Nerry permalink

    Kaip tik šiandien galvoju kepti vaflius ir ieškojau receptuko, būtinai išbandysiu šį :) Ačiū

  41. 2011 December 21
    Brigute permalink

    nuostabus vafliai gavosi,dekui uz receptuka,jis nuostabus ir nuostabios nuotraukos :)

  42. 2012 January 3
    Brigita permalink

    džiaugiuos, skanaus :)

  43. 2012 January 26
    Jolita permalink

    as tai tokia vafline is komiso uz 8lt nusipirkau

  44. 2012 May 20
    Augustė permalink

    Laaaaabai patiko! šis receptas niekuomet nepavedė. tobulo skonio vafliai <3

  45. 2012 June 25
    Alesia permalink

    cia suzinojau ka galima kepti vaflius
    http://zinom.lt/kaip-kepti-vaflius/

  46. 2012 July 2

    uoj kaip primena vaikyste sie vafliai! man gavosi labai geri

  47. 2012 July 31

    Kepiau, gavosi nuostabus.Labai traškūs, skanūs, tik labai pirštus nusvilau kol susukau :D . Rekomenduoju kepti tik pagal šį receptą. ♥

  48. 2013 January 20
    Ema permalink

    Tiesiog Nerealiai!! <3

  49. 2013 January 24
    Virgis permalink

    Kaip tik ruosiuosi kepti vaflius ir ieskojau recepto. Aciu, isbandysiu ir tikiuosi vaikai bus patenkinti.

  50. 2013 March 8
    snaige permalink

    Vienintelis receptas, kuris pavyko! ir be abejo skanus!ACIU
    p.s. as formavau krepselius paskanintus ledais ir vaisiais :)

  51. 2013 March 16

    Labai džiaugiuosi, kad pavyksta ir patinka :) Pati neseniai mamai prasitariau, kad beprotiškai jų pasiilgau. Senoviškų vaflinių nebežinau ar yra pirkti (nebent kokioje mugėje), bet gal ir su naujomis gali visai neblogai pavykti.

  52. 2013 October 18
    Rimvile permalink

    O ar butyna naturalus sviestas?:)

  53. 2013 October 18

    Rimvile, kai rašau “natūralus” turiu omeny, kad tikras sviestas, o ne riebalų mišinys. Ant pakuotės kartais būna parašyta: “tepusis riebalų mišinys”, nors pakuojamas jis kaip sviestas, tad gali suklaidinti! Aš naudoju 82-84 proc. riebumo sviestą :)

  54. 2013 November 29
    permalink

    laba diena, aš jau senokai čia buvau pateikęs pasiūlymą, norėjau pasiteirauti , laikas itin bėga kai pupės tėkmuo, gal jau yra aiškesnis atsakymas?

    laukiu su, nekantrumu

  55. 2013 December 22
    kepeja permalink

    puikus tiesiog:))) patiko:))

  56. 2014 January 6
    anna permalink

    Aciu, puikus, labai patiko ir isejo is pirmo karto.

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS