Burnoje tirpstantis medaus pyragas

10:11 am 07/11/10
by Tasty Art

Kiekvienais metais sakau, kad šiemet bus kitaip. Tačiau kažkur jau vidurvasarį vasara mano širdyje pasibaigia ir pradedu svajoti apie jaukius, žvarbius žiemos vakarus su pūkine antklode, milžinišku puodeliu karštos arbatos, naminiais sausainiais ar pyragu. „Kokia nesąmonė!“, – pasakysit. – „Kaip galima svajoti apie žiemą, kai lauke nė vieno debesėlio, pievos plaukia gėlėse, o praeivių veidus puošia strazdanos?“ Nostalgija žiemai mane apgaubia labai netikėtai, taip pat netikėtai ir dingsta. Pastaruoju metu įsitikinau, kad pasakymas: „Kas atsiranda iš niekur – į niekur ir dingsta“ – ne iš piršto laužtas. Pavyzdžiui, įkvėpimas kaitrią vasaros dieną prisiminti šiltą, burnoje tirpstanti medaus pyragą ir kaip juo netikėtai pakvimpa visi namai…

Pyragą fotografavau dar šiltą, todėl jis toks nestabilus atrodo. Geriausia kepinį pjaustyti jam kiek atvėsus ir sukietėjus truputį. Tada galite sudėti į lėkštę ir uždengti maistine folija, taip jis ilgiau išliks šiltas.

Trukmė: apie 75 min.
Porcijos: mažas keksas (apie 6-8 porcijos)

Reikia:
• 70 g natūralaus sviesto
• 3 vid. kiaušinių
• 4 v.š. su kaupu medaus
• 1/2 stiklinės rudojo cukraus
• žiupsnio malto cinamono
• žiupsnelio druskos (nebūtina)
• šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
• esencijos (tinka apelsinų, citrinų ar romo)
• a.š. kepimo miltelių
• 1 1/2 puod. miltų

1. Sviestą ir medų ištirpinkite ant nedidelės ugnies ir išmaišykite. Sumaišykite su cukrumi. Kai ši masė atvės, po vieną įmuškite ir įmaišykite kiaušinius. Įberkite cinamono, esencijos, citrinos žievelės ir druskos. Išmaišykite.

2. Į tešlą supilkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir viską gerai išmaišykite. Supilkite į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (rinkitės nedidelę). kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 60-65 minutes, kol šakutė neaplips tešla (medaus pyragai paprastai kepa kiek ilgėliau). Skanaus!

 

Powered by Facebook Comments

22 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 July 11

    Man tas pats su žiemos laukimu vasara ir su vasaros laukimu žiema. Bet dažniausią tokį jausmą nustelbia galimybė vasara neribotai valgyti šviežias uogas, o žiema maudytis sniege :)

  2. 2010 July 11
    Brie permalink

    Aha, tik kad šiemet su uogom net ir turguose ne kažką :( Arba bent jau man taip pasirodė…

  3. 2010 July 14

    Sveika,
    man nepavyksta tavęs sekti su Bloglovin, gal žinai kodėl?:|

  4. 2010 July 14
    Brie permalink

    Bloglovin? Um, manęs ten nėra… pala, pasirodo yra, bet neįsivaizduoju kaip, yra du – vienas senas ir neatsinaujina, o va šitas geras – http://www.bloglovin.com/en/blog/1370399/tasty-art :)

  5. 2010 July 15
    Ieva permalink

    Brie,
    Kepiau šį pyragą. Skanu, dar papildomai įdėjau razinų ir saulėgrąžų (manau vietoj razinų būtų dar skaniau graikiniai riešutai). Tik nesupratau, kodėl jis taip greit iškepė, nereikėjo nė pusvalandžio – o dariau pagal visas tavo instrukcijas, tokiomis pat proporcijomis, kepiau 170 C orkaitėje. Pyragėlis labai skanus ypač su pienu. Ačiū!

  6. 2010 July 15
    Brie permalink

    Ūū, greitai? Man tai šitas labai lėtai kepė… Gal pati kažką tąkart ne taip padariau:) O taip, pienas puikus šio pyrago draugas! Smagu, kad patiko :)

  7. 2010 July 16
    Marija permalink

    man sakė, kad medau pyragas yra tiesiog labai labai saldus. Ar šis pyragas irgi yra toks? Nes labai saldaus tai nenorėčiau..

  8. 2010 July 16
    Brie permalink

    Ne, nebuvo labai saldus, manau pakankamai saldus (kiti daugiau cukraus ir medaus deda) :)

  9. 2010 July 16
    Vaida permalink

    Dėkui už receptą! labai puikiai pavyko. o dėl saldumo, tai aš dar mažiau cukraus dėjau, bet už tai citrinos žievelės neįtarkavau, o gavosi tikrai skanus :)

  10. 2010 July 16
    Brie permalink

    kaip gerai! nera uz ka :)

  11. 2010 July 23
    Bernadeta permalink

    Labas, mieloji ir pasiilgtoji :) negaliu tylet…. tu nuostabi, tai kaip nebus tokie ir tavo receptai? :)) pagaliau turiu orkaite (na tokia senute labai, bet ji kepa!) ir viena po kito noriu isbandyi visus receptus :) vieni uz kitus gardesni…. bananu duona jau placiai zinoma darosi, o dabar dar ir medaus pyraga katik visa gardu istraukiau :) neapsakoma:) tikrai , as tau simta pliusu rasau :)))))

  12. 2010 July 23
    Brie permalink

    Oo, Bernadeta, labai puiku, kad turi orkaitę, aš tai turbūt be jos nebeišgyvenčiau jau net :)) labai smagu, kad patiko! dar galėsi išbandyti varškės pyragą su serbentų uogiene (tą kur kaip skaniausią įvertinot visi) :) pasiilgau ir aš :)

  13. 2010 July 23
    Bernadeta permalink

    butinai- jis bus sekantis :)) kai bus proga, nes va mano vyrutis irgi nelinkes i saldumynus, tai kepu kai sveciu laukiu arba kur nestis sumastau :))

  14. 2010 July 23
    Brie permalink

    aš nesuprantu! kaip galima nelinkti į saldumynus! :) aš jau seniai kažkur nešiau, nėra paskaitų – nėra kam :)

  15. 2010 August 30
    Vaiva permalink

    o man pyragas buvo labai saldus, nors kiti sake, kad viskas normaliai, bet tikrai skanus. aciu uz recepta ;)

  16. 2010 December 10
    Austeja permalink

    Nelabai suprantu, kaip cia yra su cukrumi – 250ml tai bus pilnas puodelis. Tai kiek cia reikia? Ar as kazka ne taip suprantu :) Aciu

  17. 2010 December 10
    Brie permalink

    taip taip, 250 ml pilnas puodelis-stikline :) iseina apie 190-200 g cukraus

  18. 2011 September 29
    Objektyvi permalink

    Kepiau tiksliai pagal recepta, taigi, ziurime kas gavosi:

    “Burnoje tirpstantis” siuo atveju tikrai nevartociau, na bet gal as kitaip suvokiu sia savoka;

    Skonis sodrus, gana nekasdieniskas;

    Gaminimo procesas nesudetingas ir ilgai neuztrunkantis;

    Duodu 7 balus is 10:) Kepsiu dar karta…

    Pastabos: Cukraus nereikia tiek daug, kitakart kepdama deciau apie 200ml ne 250; Kepimo laikas turbut priklauso nuo pasirinktos kepimo formeles- jei buvo kepama siauroje ir aukstoje formeleje gal ir kepe valanda, as naudojau apvalia 30cm formele ir 40min kepimo buvo truputi per daug, butu pilnai uzteke pusvalanduko…

  19. 2011 October 30
    Giedra permalink

    O as dejau maziau cukraus, dar sauja selenu del sveikatos, dariau ne viena keksa, o daug keksiuku ir i viduriuka istaciau po riesuta. Nuostabus, nes labai slapi ir gaivus del citrinos, o cinamonas ir romas( pyliau tiesiog roma, o ne esencija) duoda laabai gera skoni:)

  20. 2013 September 25

    Reikia ne 250 ml cukraus, o pusės puodelio – 1/2! Galbūt neaiškiai parašiau, bet 250 ml tai tokios talpos puodelį naudoju, kas reiškia 1/2 būtų 125 ml…

  21. 2013 December 3
    bonvojaz permalink

    Puikus receptas. Jau ne karta kepiau – tiek kaip keksa, arba kaip keksiukus. Dedu dar saulegrazas, man su jom dar skaniau.
    Aciu uz recepta ;)

  22. 2013 December 9

    Nėra už ką, skanaus! :)

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS