Trupininis pyragas su slyvomis

8:28 am 08/11/10

Praeitą savaitgalį nusipirkau beprotiškai mielų servetėlių (žr. nuotr.),  man patinka rasti visokių mažų smulkmenų. Dar neseniai išdrįsau aplankyti Kalvarijų turgų, kur susimedžiojau senovišką peilį ir sidabrinę šakutę. Nustebino tai, kad sendaikčių turguje kainos panašios į sendaikčių krautuvių, todėl nusprendžiau kitą kartą traukti geriau jau į krautuvę. Nežinau kaip visi mano lobiai tilps į 20 kg lagamino limitą. Prisižadėjau sau vasarą nieko nepirkti, nes vis tiek rudenį su daiktais teks atsisveikinti, bet kartais negaliu atsispirti. Todėl išnaudoju paskutines dienas Lietuvoje ir… orkaitę. Nes nežinia, kada ir kaip dar turėsiu galimybę kepti pyragus bei talpinti receptus.


Šis pyragas labai panašus į savo draugą persikų plokštainį. Tik dar puošiasi trupininiu viršum. Tiesa, slyvos buvo gan rūgščios, todėl pyragas išėjo saldžiarūgštis. Išlindęs iš orkaitės ir negailestingai kvepėdamas vasara ir vaikyste, pyragas buvo kruopščiai pakuojamas (žr. nuotr.) į naujas servetėles ir iškeliavo į vakarėlį. Nors supakuoti pavyko po kokio 3 karto, nugabenau plokštainį gan sėkmingai. Amžinai turiu problemų su pyragų įpakavimu, galbūt turite kokių idėjų? Tiesa, šis buvo gan didelis, su mažesniais paprasčiau, bet vis tiek. Galvoju, gal reikia ratsi kokį kartoninių dėžučių tiekėją. Jei tokį pažįstate, leiskite žinoti, prašau: hello(eta)tastyart.lt

Trukmė: 20 min. ruošti, 40-45 min. kepti
Porcijos: 20 gabalėlių

Reikia:
• 1 kg melsvųjų slyvų
• 300 g sviesto arba kepinių margarino
• 5 nemažų kiaušinių
• 1 1/2 puodelio cukraus
• 2 v.š. grietinės
• žiupsnelio cinamono
• a.š. valgomosios sodos
• apie 3 puodelių miltų (puodelis – 250 ml)

Trupiniams:
• 100 g sviesto arba kepinių margarino
• 6 šaukštų cukraus „Demerara“
• 3 šaukštų greitai paruošiamų avižinių dribsnių
• 6-7 šaukštų miltų
• gero žiupsnio cinamono

1. Minkštą arba ištirpintą sviestą/margariną išsukite su cukrumi, suberkite pilna puodelį miltų, kad lengviau maišytusi (galite ir truputį daugiau). Kai viską tolygiai išmaišysite, po vieną ar po du įmuškite kiaušinius ir išmaišykite viską gerai. Įmaišykite cinamoną. Įmaišykite grietinę ir sodą. Supilkite likusisu miltus ir paksutinį kartą tvarkingai išmaišykite tešlą.

2. Tešlą sukrėskite į skardą (riebalais tepti nereikia, nes pats pyragas jų turi užtektinai, bet jeigu labai bijote, galite iškloti skardą kepimo popieriumi), šaukštu tolygiai paskirstykite tešlą.

3. Švariai nuplaukite slyvas, išimkite kaulelius ir supjaustykite riekėmis, sudėliokite ant tešlos paviršiaus (nebijokite, viena kita slyva gali lipti ant savo kaimyninės slyvos, kuo daugiau jų – tuo skaniau). Įkaitinkite orkaitę iki 180 laispnių temperatūros.

4. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su cukrumi, miltais ir avižiniais dribsniais, rankomis trupinkite masė, kol gausis simpatiški trupiniai, pagardinkite cinamonu ir dar kartą sumaišę trupinius, užbarstykite ant slyvų. Pasistenkite paskirstyti tolygiai. Pašaukite pyragą į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 40 minučių, kol įsmeigtas pagaliukas į vidurį tešlos, išlenda švarus ir neaplipęs. Leiskite kiek atvėsti ir atsargiai paskirstykite gabaliukais. Skanaus :)

 

Powered by Facebook Comments

14 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 August 11

    Aš tokias pat nusipirkus :) Lygiai :) Ir dar stiklinaitę priderinau :)
    Dailios.

  2. 2010 August 11
    Brie permalink

    Rimtai? Geras :)) Turi labai šaunų skonį, visada tai žinojau! :) Labai mielos, iš tiesų puikiai tinka mergaitiškiems tea party gamtoje, pavyzdžiui :)

  3. 2010 August 11

    Aš pyragus dažniausiai transportuoju keraminėj lėkštėj su borteliais. Tiek kad ji apvali ir geriausiai tinka apvaliems pyragams…

  4. 2010 August 11

    Aš tai turiu tortądėžę: paprastą dėžę nuo plokščio šviestuvo, ją smėlio spalvos popierium apklijavau, ir jau kiek metu joje įvairius pyragus, tortus transportuoju, ir vis dar gera ji, kad net iškeist nenoriu jos:)

  5. 2010 August 11
    Brie permalink

    O aš dažniausiai transportavimo indą kur nors palieku, štai kodėl man vis prireikia naujų. Keramikinė turėtų sunki gi būti?

    Gera idėja, kad reikia susigalvoti ‘ilgai galiojančią’ dėžę, nes aš tai norėjau popierinių maišelių ir dėžučių tokių vienkartinių įsigyt :)

  6. 2010 August 11
    Tomasss permalink

    O tai kaip suprasti, kad nebus laiko talpinti receptus ir kazkur isvyksi ? Cia kaip ir atsisveikinimo gaida nuskambejo…ir taip liudna pasidare, kad nebus ka skaityti ir kas nuotaika praskaidrina…

  7. 2010 August 12
    Brie permalink

    Taip, išvykstu laimės ieškot į užsienį. Dar nežinau nei kur nei kaip gyvensiu, todėl ir negaliu garantuoti, kad bus galimybė postinti receptus :) bet čia niekas nėra žinoma, gal priešingai, ten dar daugiau galimybių bus Tasty Art pildyti :)

    JustMe, labai nuoširdžiai džiaugiuosi!! man ir pačiai jis labai patiko :) simpicity is the key, aš irgi dar kepsiu, nors dažniausiai mėgstu naujoves išbandyti :)

  8. 2010 August 16
    Monica permalink

    O galima apvalioj skardoj kepti?

  9. 2010 August 16
    Brie permalink

    galima :)

  10. 2010 August 23
    Rimantė permalink

    Eh, kaip bus liūdna man be Tavo receptų ir gražių bei jaukių minčių. ♥ :(

  11. 2010 August 26
    Brie permalink

    Rimante, tai va, kad dar neaišku ar jie dings, ir kur aš pati būsiu, ir ar būsiu, ir kas kaip ką, dabar gyvenu kosmose, bet internetas ir čia yra, todėl gal ir nedings niekas x)

  12. 2010 August 27
    Dovilė permalink

    Labai skanus pyragas, labai neblogai pasisekė. Ačiū! :))

  13. 2010 October 12

    Labai skanus pyragas, labai neblogai pasisekė. Ačiū! :))

  14. 2010 October 26
    Labas permalink

    O tai šis receptą sukūrė Brie? :D

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS