Pats paprasčiausias ir rudeniškiausias obuolių pyragas

2:43 pm 09/30/10

Aš, kaip ir visi, kartais būnu nepatenkinta, kad saulė pasislėpus už debesų, o medžiaginiai bateliai permirko lietuje. Arba kad užuot patogiai važiavus automobiliu tenka tempti 20 kg lagaminą kilometrą iki metro. Arba kad prieš kelias dienas nupirktas kompiuteris jau susibraižė. Tada man netgi pasidarydavo pikta ant viso pasaulio, kad kartais jis atrodo neteisingas. Bet tiesa yra ta, kad pasaulis nesikeičia, tik mes galime į jį reaguoti arba ne. Laimė neateina iš aplinkos, laimė ateina iš mūsų. Ir jei ta laimė tokia stipri ir mylinti, ji gali ištirpdyti net tik mūsų pačių, bet ir kitų pyktį.

Ir kartais, kai užspaudi save butaforinėje imperijoje, įvyksta koks nors stebuklas. Staiga atsisuki į ką nors paprasto, į ką nors, kas nesupranta nieko pernelyg sudėtingo. Pavyzdžiui, į vaikus, žaidžiančius milžiniškoje rudens lapų krūvoje. Arba kaimyną, kurį kelintas mėnuo spaudžia sąskaitos už komunalinis mokesčius, o batai, atitarnavę tikrai daugiau nei kelis metus, „prašo valgyt“. O jis stovi saulėtą sekmadienio rytą, užlenkęs galvą į dangų, ir šypsosi kaip vaikas. Ir jaučiu kaip, apimta atleidimo ir meilės, ištiprsta širdis.

Nieko naujo, turbūt tikėjotės ko nors pastiško ar piciško. Tačiau bus šis tas tarptautinio, rudeniško, super paprasto, retro, bet niekada nenusibostančio – paprasto, plaktos tešlos obuolių pyrago.

Didelis ir paprastas obuolių pyragas

Trukmė: 15 min. ruošti, apie 50 min. kepti
Porcijos: 12

Reikia:
• 6-7 vid. rūgštesnių obuolių
• 1 didelio banano
• 200 g paprasto sviesto
• stiklinės su kaupu cukraus
• 5 vid. kiaušinių
• 1 1/2 puodelio pieno
• 1 puodelio ryžių miltų
• apie 3 puodelių paprastų miltų
• 2 a.š. kepimo miltelių
• žiupsnelio vanilinio cukraus
• žiupsnelio cinamono

*Kaip visada – mano puodelio/stiklinės tūris – 250 ml

1. Obuolius nuplaukite, nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite gabalėliais. Baną, nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite riekelėmis.

2. Sviestą ištirpinkite prikaistuvyje ant silpnos ugnies, tada perpilkite į gilų dubenį ir sumaišykite su cukrumi. Kai masė nebebus karšta, po vieną įmuškite ir įmaišykite kiaušinius. Įberkite vanilinio cukraus. Gerai išmaišykite.

3. Miltus sumaišykite su ryžiu miltais ir kepimo milteliais. Po ruputį pilkite pieną ir berkite miltus, maišykite tešlą. Tešla turi gautis riebaus jogurto tirštumo, jeigu tešla atrodo per sunki – įpilkite dar truputį pieno, jeigu per skysta – įberkite daugiau miltų.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į riebalais pateptą kepimo formą sudėkite supjaustytus vaisius. Apibarstykite juos cinamonu. Ant viršaus užpilkite tešlą. Kepkite pyragą kol įsmeigta šakutė neaplips tešla, tai užtruks apie valandą, jei naudositės dujine orkaite – galbūt mažiau. Visada gerai patikrinti. Štai ir viskas!

 

Powered by Facebook Comments

19 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2010 September 30

    Atrodo taip skaniai skaniai… Gal mėginsiu jį išbandyti šį savaitgalį, nes nusimato didysis obuoliavimas :) Ir nuotraukos labai mielos, tie perlų karoliukai…

  2. 2010 September 30

    Gardziai gardziai pyragaitis atrodo…obuoliu pyraga kasdien galeciau valgyti.
    Beje, kur panele tasty art taip vis prazunate ilgam…mes jusu cia visi taip issiilge…

  3. 2010 September 30
    Viktorija permalink

    O obuoliai lietuviški tinka? :)
    Galiu paklausti, kaip ta Italija, Brigita? Bičiuliška? Nepyk, bet tu man dabar kaip tyrimo objektas…nes eini keliu, kuriuo aš noriu sekti…(tik aš vis dar mezgu jam kilimėlį, kad būtų lengviau žengti).

  4. 2010 September 30
    Fausta permalink

    Kaip džiugu pagaliau sulaukti įrašo! Ir tokio rudeniško rudeniško….

  5. 2010 September 30
    Živilė permalink

    Labai labai miela vėl sulaukti įrašo!
    Ir tikrai puikus retro stilius sukurtas nuotraukose: toks truputį kaimiškas močiutės vienkiemis, obelų sodai, medinis namas, kurio viduje, tyloje, garsiai tiksi senovinis laikrodis, savo garsiu skambėjimu žadindavęs vaikystėje..:)
    Ir dar tas puodukas, toks pat kaip mano, iš kurio man skaniausia gerti kava.
    Ne, rimtai, dėkui, kad esi, tiesiog nuostabu žinoti ,jog tokie žmonės yra. Va taip va , paprastai ir sentimentaliai ;)

  6. 2010 September 30

    Aš jau bijojau, tikrai labai rimtai bijojau… bet dabar giliai atsikvėpiau ir plūstelėjo šiluma. Kaip gera vėl matyt nuoširdų ir nerūpestingą įrašą, jis tobulas!
    Manoji persikienė buvo skirta ilgesiui, ilgesiui, šiems įrašams…

  7. 2010 October 1
    Brie permalink

    Ačiū už komentarus! Kaip smagu, kad pasiilgot įrašų, nes aš irgi pasiilgau jūsų mielų komentarų :)p

    Aš buvau pražuvus Italijoje, pirma kalnuose, tada Milane, o dabar vėl grįžau į gimtinę, nes širdis pakvietė grįžti atgal. Tada prisiminiau, kaip kažkas dar man rašė, jog “nesvarbu kur esi, svarbu kaip jautiesi”. Dabar kurį laiką būsiu Lietuvoje arba išvyksiu į Čekiją (dar yra ir tokių planų), paskiau, po Naujų, gal vėl sugrįšiu į Italiją. Graži labai šalis, tik gal ne tą miestą buvau pasirinkus. Bet nieko nesigailiu – nei kad nuvažiavau, nei kad sugrįžau :)
    Tai va ir obuoliukai lietuviški tikrai tinka, nes pati tokius naudojau. Ir Živile, gerai pastebėjai dėl močiutiško įvaizdžio, ačiū! :))

  8. 2010 October 4
    Raimonda permalink

    Išbandyta :) paprastai pagaminamas, tačiau skanus. Net nespėjau pjaustyti kaip šeimyna kirto. Ačiū

  9. 2010 October 4
    iveta permalink

    Sveika,norėjau paklausti ar ryžių miltai būtini?(:

  10. 2010 October 4
    Brie permalink

    Aš dažniausiai geriausi dalykai būna paprasti:) Smagu, kad patiko šeimai! :)

  11. 2010 October 4
    Brie permalink

    Iveta, ne, nebūtina, tik aš Italijoje prisižiūrėjau, kad jie dažnai kepiniuose naudoja, tada atsiminiau, kad ir aš spintelėje turiu, tai nusprendžiau panaudot:) toks nedidelis kiekis tokio nemažo pyrago atžvilgiu įtakos nelabai daug turi, kitą kartą bandysiu daugiau įdėt:)

  12. 2010 October 5
    iveta permalink

    Tuomet aišku(:.Na,ką,savaitgalį namai pakvips šiuo pyragu!

  13. 2010 October 17
    Agne permalink

    Pirmą kartą, kepant iš šio tinklalapio receptų, kepinys nepavyko :/ Nežinau, gal padariau kažką ne taip.. Iš pradžių viskas viskas ėjosi puikiai kaip parašyta, sudėjau obuolius , užpyliau puikiai išėjusia tešla, įkišau į orkaitę.. Po 45min viršus apskrudo, tešla nebelipo prie šakutės, kepinį ištraukiau, bet.. gavosi tikrai ne toks kaip nuotraukose, nes ta dalis, kurioje buvo obuoliai nedakepė ( nors orkaitėje kepė iš viršaus ir apačios) ir pats pyragas išėjo kažkoks neskanus.. Gal čia bus kokia mano klaida,todel bandysiu dar sykį:)

  14. 2010 October 22
    laima permalink

    Visai netycia papuoliau i si tinklalapi, nes nesidomiu maisto gamyba visiskai. Bet uzkliuvo obuoliu pyrago nuotrauka. Na, didesnes beskonybes turbut nebuvau maciusi. Koks retro? Ant suglamzytos baisios klijuotes padetas pyrago gabalelis, o kavai jau net lekstutes nebeliko, tai tiesiai ant prastos popierines servieteles. O ‘ a la perlai” su zadintuvu ant klijuotes – tai is viso “meno ir skonio’ virsune. Gal pyragas ir skanus, bet taip pateikus prapuola ir apetitas.

  15. 2010 November 25
    Karolina permalink

    Beproto gavosi skanus , butinai si receptuka itrausiu i savo receptu knyga . Ir dar darysiu ne karta tikrai :))) Aciu uz recepta!!!

  16. 2011 April 17
    Palmė ;]] permalink

    labai skanu!!!! neturejau ryziu miltu,tai vietoj ju idejau dar kvietiniu! ACIU!!! labai skanu.bet gal galetum kokiu suriu kepiniu,paprastu ideti,nes kazkaip visada vien saldzius darau,o suriu nelabai randu ;Daciu :)

  17. 2011 April 22
    Brie permalink

    o, labai dziaugiuos! :) aha, pas mane sūrių ne per daugiausiai. bet va planavau čia kažkada iškepti nesaldų pyragą, žiūrėsim kas gausis :)

  18. 2013 October 4
    Vaida permalink

    Man nelabai nusisekė su tuo pyragėliu, nesigavo purus. apačia tokia labiau sukritus gavos …

  19. 2013 October 4

    Galėjo dėl įvairių priežasčių taip nutikti. Pvz. kai kepu senoje orkaitėje, tai šilumą reikia reguliuoti. Kadangi šitas pyragas yra kepamas didesnio tūrio kepimo formoje, geriau, kad ji būtų plokštesnė (aš naudojau tortų su atsegamais kraštais), kitaip pyragas gali labai ilgai kepti ir sukristi, nes čia dar ir į receptą ir bananas įeina…

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS