Paprastas trupininis pyragas (be kiaušinių)

11:12 pm 04/30/11

Visi kepa trupininius pyragus. Visur kas nors atsineša namie keptą trupininį pyragą su uogiene. Visada kažkur supermamų forume ar  kuriam nors maisto bloge sužiba trupininis pyragas su uogiene. Vieną vakarą, kai jau snūduriavau, užuodžiau kaip orkaitėje negailestingai kvepėdamas kepė kambariokės pyragas su uogiene, ir tariau sau: VISKAS. Nuo šiol ir aš iškepsiu trupininį pyragą su uogiene. Be varškės ar kitų priedų, su pačios daryta tešla, paprastą trupininį pyragą su uogiene.

Septintą valandą ryto jau minkiau tešlą ir džiūgavau. Kadangi šaldytuve ilgesingai gulėjo vienišas bananas, nusprendžiau ir jį sunaudoti. Stiklainio vyšnių uogienės, kurį man parvežė draugė, niekaip nesugebėjau atidaryti, tai laimei suradau šiek tiek likusios, kadaise pirktos serbentų uogienės. Viskas pavyko greitai, puikiai ir, pasirodo, visiškai nesudėtingai. Prieš išeinant į darbą mano virtuvėje jau garavo kubeliai trupininio pyrago su uogiene…

Trukmė: apie 1.5 val.
Porcijos: apie 8-10 gabalėlių

Reikia:
• 110 g margarino (kambario temperatūros)
• stiklinės (200 ml) cukraus
• šlakelio šalto, ledinio vandens (apie 4 šaukštų)
• apie 300 g miltų
• 250 g sadžiarūgštės uogienės (vyšnių, ar serbentų)
• 1 banano
• cukraus (pabarstyti ant viršaus)
• cinamono (pabarstyti ant viršaus, nebūtina)

1. Margariną supjaustykite gabaliukais (jei kietesnis) ir išminkykite su cukrumi. Jei margarinas minkštas, tuomet išsukite jį su cukrumi elektriniu maišytuvu ar šaukštu.

2. Suberkite dalį miltų į tešlą ir išminkykite, įpilkite šlakelį vandens, ir toliau minkykite tešlą. Įpilkite tiek miltų, kad išsiminkytų minkšta, pie rankų nelimpanti tešla. Susukite ją į burbuliuką ir padėkite į šaldiklį maždaug 15 minučių.

3. Kepimo indą* patepkite riebalais. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laispnių temperatūros. Tešlą padalinkite pusiau, vieną dalį įklijuokite į kepimo indą. Užtepkite uogienės ant tešlos, uždėliokite riekelėmis supjaustytą, nuluptą bananą. Likusią dalį tešlos sutrupinkite arba sutarkuokite ant viršaus. kepkite apie valandą, kol viršutinis sluoksnis dailiai apskrunda aukso spalva. Pjaustykite tik atvėsusį pyragą.

*Rekomenduoju naudoti nedidelį, pailgos formos kepimo indą. Mano kambariokė atrado, kad tokiame gausiai patogu kepti trupininius pyragus. O aš irgi tuo įsitikinau dabar :)

 

Powered by Facebook Comments

8 Lovely comments Share your thoughts: →
  1. 2011 May 1

    Aha, klasika. Senais laikais toks pyragas vadindavosi “draugystė”.
    O kodėl būtent pailgos formos indas? Negi turi reikšmės?

  2. 2011 May 1
    Brie permalink

    nebūtinai, tik rekomenduojama :) todėl, kad jis nedidukas ir tada tešlo sluoksnis būna ne per plonas.

  3. 2011 May 2
    rute permalink

    kazkodel gavosi tikra neviltis… iskepe dvigubai greiciau nei parasyta, tamsus, krastus turejau nupjaut nes neimanomai kieti, pyragas kazkoks skystas, kai kramtai jauciasi kazkoks karamelinis traskumas ir labai riebus. paprastai Tavo tiklarascio receptai man iseina puikiai o dabar tai siurpu… gal zinai, ka as galejau ne taip padaryti? gal per riebiai dariau ir per plonai? nes apatinis sluoksnis kazkur dingo ir liko vien uogiene…

  4. 2011 May 4

    Labai skaniai atrodo :)

  5. 2011 May 16
    Simona permalink

    man irgi, kaip ir rutei, nepavyko :( Iš pradžių galvojau, kad vyras juokauja, kai skundėsi, kad atpjauti negali, paskui žiū – gi tikrai :O Atsipjauti pavyko tik viduriuką, kraštai siaubingai sukietėję. Bent tiek, kad skonis puikus :))
    Bet kame kampas galėtų būti? Gal per ilgai kepiau?

  6. 2011 May 19
    Elena permalink

    kepėme du kartus ir abu kažkaip nesigavo pyragiškai. Vieną kartą gavosi akmens kietumo, o kitą kartą mažinome miltus ir ištirpus sviestui jis susikaramelizavo su cukrumu. Atšalęs gavosi taip pat akmens kietumo:) šiaip buvo visai skanu jį sugraužti :)

  7. 2011 May 24
    Asta permalink

    Puikus pyragas :) Labai skaniai gavosi :)

  8. 2012 May 19
    Gedas permalink

    Wohoo ! wakar dariau irgi, butent pagal sita recepta :) tobula ! Gavosi puikiai, ir nereikejo nei vieno kiausinio ! ^^))))) ACIU !

Share from your heart ♥

Please notice: Comment will appear after moderation. Feel free to use any XHTML. Tasty Art doesn't edit your comments and is not responsable for them, however insulting, uncensored, commercial messages will not be published, since we want here to be a sweet place, don't we? Thank you for understanding!

Follow all new comments with RSS